Onbekende foto's Van der Elsken opgedoken

Onbekende foto's Van der Elsken opgedoken

jesse kraal 3854 0
'Beethovenstraat, 1967', een bekende foto van Van der Elsken, die voor velen symbool staat voor Amsterdam in de jaren '60. Drie aantrekkelijke jonge vrouwens steken de straat over. Van der Elsken blijkt meer foto's van de drie vrouwen gemaakt te hebben.

Behalve de bekende foto, zijn er nog drie andere foto's van de vrouwen gevonden in het archief van het Nederlands Fotomuseum. Dat er tenminste één andere foto bestond, was al bekend. Deze was, samen met de bekende foto, afgedrukt in het boekje 'Hallo! Een nieuwe Ed van der Elsken'.

foto van Ed van der Elsken
De bekende foto 'Beethovenstraat 1967' © Ed van der Elsken | Nederlands Fotomuseum, courtesy Annet Gelink Gallery

Documentaire

Filmmaker Bahram Sadegri werkt momenteel aan een documentaire over de drie vrouwen van de 'Beethovenstraat 1967'. Hij wil onder andere opzoek gaan naar de hoofdrolspelers van de foto. De drie ontdekte foto's komen dan ook goed van pas.

Archief

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam beheert het complete archief van Ed van der Elsken. Het gaat om een totaal van ruim 150.000 negatieven en dia's. Een aantal van deze beelden zijn te bekijken via de digitale beeldbank van het museum. Ze beheren naast het archief van Van der Elsken, ook de archieven van zo'n 150 andere, bekende en minder bekende fotografen. In totaal heeft het museum zo'n vier miljoen afdrukken, negatieven, dia's, camera's en notities in beheer.

foto van Ed van der Elsken
Een van de drie recent ontdekte foto's. © Ed van der Elsken | Nederlands Fotomuseum, courtesy Annet Gelink Gallery

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse