Onbekend werk Ed van der Elsken in de verkoop

Redactie 1114 0
De Kahmann Gallery in Amsterdam biedt op twee kunstbeurzen werk van Ed van der Elsken aan dat tot nu toe onbekend was. De foto’s komen uit de privécollectie van Ata Kandó en zijn aan haar kinderen gedoneerd.

Op de Amsterdamse kunstbeurs PAN en de Verge Art Fait in Miami (van 1 t/m 5 december) biedt de Kahmann Gallery het werk aan. Daarnaast worden tien van de familieportretten geveild op de veiling van Gavelers die op 14 december plaatsvindt in het Hilton Hotel in Amsterdam.

Privécollectie

De tot nu toe onbekende foto’s komen uit de privécollectie van Ata Kandó met wie Van der Elsken samen met haar drie kinderen in Amsterdam en Parijs samenwoonde. De foto’s komen uit de periode 1950-1956 waarin zij samenleefden. Ze zijn voorzien van persoonlijke inscripties en tekeningen waarmee de fotograaf ze aan de kinderen van Kandó schonk.

Enfant terrible

Ed van der Elsken wordt ook wel de ‘enfant terrible’ van de Nederlandse fotografie genoemd. Hij gaf in foto’s, fotoboeken en films zijn ontmoetingen met mensen vorm. Op zijn reizen naar Parijs, Tokio, Hong Kong en tochten door Afrika en Japan fotografeerde hij vooral individuen. In 1956 kreeg hij internationale aandacht voor zijn fotoboek ‘Een liefdesgescheidenis in Saint Germain des Prés'. Daarna maakte hij nog ruim twintig fotoboeken en enkele televisiefilms.

Foto © Ed van der Elsken - Zelfportret met drie kinderen van Ata Kandó

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie