ON1 kondigt Photo RAW-software aan

ON1 kondigt Photo RAW-software aan

PieterMolenaar 4937 0
ON1 heeft Photo RAW aangekondigd. Het betreft een raw-converter die de strijd aan moet gaan met onder meer Adobe Lightroom. ON1 zet met zijn Photo RAW-software vooral in op snelheid en gebruiksgemak. De introductievideo van ON1 laat in ieder geval zien de raw-converter razendsnel is.

ON1 is vooral bekend om zijn ON1 Photo-fotobewerkingssoftware, maar een raw-converter ontbrak nog. Daar komt nu dus verandering in. ON1 Photo RAW volgens ON1 de eerste compleet nieuwe raw-converter sinds een decennium. ON1 Photo RAW moet eind dit jaar beschikbaar komen.

RAW Speed

ON1 zegt dat de ON1 Photo RAW-software volledig nieuw ontworpen is en toegespitst op de nieuwste processors en grafische chips. Het openen van bijvoorbeeld 50megapixelbestanden zou volgens ON1 met Photo RAW een fractie van de tijd in beslag nemen dan met concurrerende raw-converters, terwijl bewerkingen in real-time plaatsvinden zonder zichtbare vertraging of het opnieuw verversen van de raw-afbeelding. De software maakt hiervoor onder meer gebruik van OpenGL en OpenCL om de kracht van de grafische chips aan te spreken.

 

 

Geen import of catalogus

ON1 Photo RAW maakt in tegenstelling tot bijvoorbeeld Lightroom van Adobe geen gebruik van het importeren van raw-bestanden in een catalogus. ON1 zegt hiermee een lang gekoesterde wens van fotografen in te lossen. Je kan dus direct de raw-bestanden kiezen en bewerken in hun eigen folder op de harde schijf of ssd. De bestanden kunnen ook geopend, bewerkt en weggeschreven worden via een netwerk. De originele raw-bestanden worden met de non-destructieve bewerkingen van de software ongemoeid gelaten.

All-in-one

ON1 zegt dat zijn Photo RAW-software een all-in-one-oplossing is voor het bewerken van foto's. Naast een image browser en een raw-converter bevat de software ook de huidige ON1-applicaties als Browse, Develop, Effects, Portrait, Layers, Resize en Photo Via. ON1 Photo RAW wordt uitgebracht als standalone applicatie, maar is ook te krijgen als plugin voor Photoshop of Lightroom, kan als een host-app fungeren en wordt tevens aangeboden als extensie voor Apple Photos.

Prijs onbekend

Het is nog onbekend wat ON1 voor zijn Photo RAW-software gaat vragen. ON1 Photo RAW wordt een onderdeel van het ON1 Plus Pro-abonnement dat nu 149,99 dollar per jaar kost. Gebruikers van ON1 Photo 10 kunnen tegen meerprijs upgraden naar ON1 Photo RAW. Ook Adobe biedt zijn software in abonnementsvorm aan, maar bij ON1 kan je de software blijven gebruiken als het abonnement afloopt of opgezegd wordt.