OmniVision draait beeldsensor om voor betere beeldkwaliteit

Redactie 494 0
OmniVision, maker van cmos-sensoren, introduceert een nieuw sensorontwerp. De zogenaamde OmniBSI architectuur is kort door de bocht genomen een ‘omgedraaide’ beeldsensor.

Een beeldsensor bestaat uit een aantal lagen, bij een traditioneel cmos-ontwerp is het daadwerkelijk lichtgevoelige oppervlak de onderste laag. Voor het licht de sensor bereikt heeft moet het zich eerst een weg banen door de overige lagen. Niet al het licht bereikt de sensor, met nadelige gevolgen voor de beeldkwaliteit.

Het nieuwe ontwerp maakt gebruik van ‘backside illumination’ (BSI) techniek. De sensor wordt als het ware omgedraaid, waardoor het licht direct op de lichtgevoelige laag valt. De metaallagen, die nodig zijn om fotonen in elektronen te veranderen bevinden zich onder de sensor.

Volgens de fabrikant bieden de OmniBSI sensoren betere beeldkwaliteit dan vergelijkbare traditionele FSI (frontside illumination) ontwerpen van dezelfde afmetingen. Zo zouden de ruisprestaties beter zijn en ook kunnen plattere lenzen gebruikt worden, dankzij de kleinere invalshoek. De technologie lijkt dan ook vooral geschikt voor kleine apparaten. Zoals een nieuwe generatie ultradunne mobiele telefoons.

20 jaar lang werd het BSI principe al bestudeerd, maar voorheen lukte het niet om de techniek voor de commerciële markt te ontwikkelen. OmniVision zegt daar nu samen met TSMC (’s werelds grootste fabrikant van halfgeleiders) in geslaagd te zijn. OmniVision verwacht voor het einde van juni samples te kunnen leveren van haar 8-megapixel OmniBSI CameraChip sensor.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie