Omgekeerde klassenfoto's tegen paranoia

Redactie 1215 0
Twee studenten van de Engelse Kingston University hebben klassenfoto's gemaakt waar alleen het gezicht van de leraar te zien is. Dit als statement tegen de paranoia die om het fotograferen van kinderen hangt in de hedendaagse samenleving.

Op de klassenfoto's van Anna Brooks en Samantha Harvey, beide studenten Graphic Design and Photography in Londen, zitten alle kinderen met de rug naar de fotograaf toe. School Portraits is een serie geworden met een twist, waarin de ethische obstakels die zowel ouders als fotograferen tegenkomen als het gaat om het fotografen van kinderen belicht worden.

Foto © Anne Brooks & Samantha Harvey / Class Portraits

Ethisch

Het idee kwam nadat er vorig jaar een incident was op een school in de Londense wijk Kingston, waarbij twee fotografen een aantal kinderen wilde vastleggen. Zij kregen te horen dat er een kind gefotografeerd mocht worden, maar enkel met de achterkant van het hoofd. De makers laten dan ook in een statement weten dat zij de ethische kwesties en paranoia omtrent dit soort fotografie zowel verwarrend als kluchtig vinden. De serie moet daarom zowel vermaken als het mensen te denken zetten over kinderfotografie en de vraag of dit wellicht ooit helemaal verboden zal worden.

Incidenten

De foto's, geschoten op twee basisscholen in Tiptree en Harwich, komen enkele maanden na een serie incidenten waarbij beveiligingspersoneel zelfs eigen ouders verbood foto's te maken van hun kroost. Pedofilie is een grote angst, vandaar dat verschillende scholen in Engeland het al verboden hebben ouders hun kinderen te fotograferen tijdens sportdagen en toneelstukken. De serie won de D&AD Yellow Pencil en de New Blood Best in Show Award.

Foto © Anne Brooks & Samantha Harvey / Class Portraits

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie