Olympus XZ-10 is kleiner broertje van XZ-2

jesse kraal 1972 1
Olympus had het waarschijnlijk graag nog even onder de pet gehouden, maar de eerste foto's van de Olympus XZ-10 zijn verschenen. Dit model wordt vermoedelijk onder de geavanceerde XZ-2 geplaatst en heeft een kleinere 1/2.3-inchsensor.

Veel informatie is er nog niet over de nieuwe Olympus XZ-10, we zullen het dus vooral moeten doen met de informatie die we uit de foto's kunnen halen. Op het opschrift rondom het objectief lezen we 4,7-23,5mm f/1.8-2.7. Ter vergelijking, de XZ-2 heeft een 6-24mm-objectief met een maximale lensopening van f/1.8-2.5.

Kleinere sensor

Gezien deze cijfers hebben sterke vermoedens dat Olympus de XZ-10 voorziet van een 1/2.3-inchssensor. Met een dergelijke sensormaat komt het bereik overeen met 27-135mm in kleinbeeldequivalent. De Olympus XZ-2 heeft een grotere 1/1.7-inchsensor en een bereik van 28-112mm.

Dankzij de kleinere sensor zou de XZ-10 een stukje goedkoper uit kunnen vallen dan de XZ-2. Details als een programmakeuzewiel en een draairing rondom het objectief geven de indruk dat de XZ-10 wel geavanceerder wordt dan de huidige compactcamera's onder de XZ-2.

Olympus XZ10
De eerste foto's van de XZ-10 die uitlekten. De patroontjes op de behuizing vallen niet bij iedereen in de smaak.

Geschokt

Geschokte reacties verschenen online toen de eerste foto's uitlekten. Deze X10 met bloemetjesbehang lijkt gericht op een vrij specifieke doelgroep. Gelukkig zijn ondertussen ook foto's uitgelekt waarop meer conventionele uitvoeringen van de XZ-10 zichtbaar zijn. Met het toestel zou Olympus wel eens een geduchte concurrent in huis kunnen hebben voor Nikon's P310, die eveneens dicht tegen het segment van de geavanceerde compacts aanschurkt, maar het ook moet doen met een kleine sensor.

We verwachten dat Olympus de XZ-10 binnenkort officieel laat zien. Op 31 januari gaat in Japan de camerabeurs CP+ van start en dat lijkt het uitgelezen moment voor een introductie. Eerder kondigde Olympus al aan met iets 'groots' te komen. Het zou om deze XZ-10 kunnen gaan, al zouden we in dat geval wel een beetje teleurgesteld zijn.

Olympus XZ-10
Gelukkig komt Olympus ook met deze meer conventionele uitvoeringen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Marco de Boer

Ik hoop dat ze met een E-6 komen, gebaseerd op een full frame versie van de OMD EM-5