Olympus teast met de E-P3-opvolger op CP+

jesse kraal 1909 0
Dat de Olympus E-P3 een opvolger krijgt weten we al. Hoe die opvolger er precies uit gaat zien blijft echter nog gissen. Olympus doet vrolijk mee aan het spelletje en toont de opvolger van de E-P3 op de beursvloer. Onder een allesverhullende doek welteverstaan.

Op de Photokina in 2012 presenteert Olympus zowel de PEN E-PL5 als de E-PM2. Beide toestellen beschikken over de 16-megapixelsensor uit de OM-D E-M5. Deze beeldchip presteert een stuk beter dan de oude 12-megapixelchip uit de voorlopers van die PEN's. Een van de PEN's blijft echter onaangeroerd: de E-P3.

Dit topmodel moet het nog altijd doen met de oude sensor en loopt daardoor qua beeldkwaliteit flink achter op zijn twee goedkopere broertjes. Doordat die camera's geavanceerder zijn geworden en ook de OM-D de gelederen is komen versterken, vroegen wij op de Photokina aan Olympus-topman Terada of er nog wel ruimte is voor een E-P3-opvolger.

Doek

Zijn antwoord is kort maar krachtig: ja, die ruimte is er en er komt dan ook zeker een opvolger. Op de CP+ in Japan laat Olympus er geen gras over groeien. Onder een blauwe doek staat die opvolger, die waarschijnlijk E-P5 zal gaan heten. In Japan wordt de vier vaak overgeslagen, omdat de uitspraak van dit getal doet denken aan het Japanse woord voor 'dood'.

Specificaties

Naar de specificaties kunnen we vooralsnog alleen maar gissen, want hierover is nog niks naar buiten gebracht. Een geïntegreerde zoeker lijkt niet voor de hand te liggen, dit zou het toestel teveel laten concurreren met de OM-D. Een kantelbaar scherm is vooralsnog alleen in E-PL-camera's te vinden, wellicht krijgt de E-P5 ook een uitklapscherm. In ieder geval verwachten we een aanraakscherm. Ook zou het ons niet verbazen als Olympus kiest voor een nieuwe sensor die bijvoorbeeld ook voor de opvolger van de OM-D E-M5 gebruikt kan worden. Daarnaast denken we dat Olympus IBIS, het vijfassige stabilisatiesysteem uit de E-M5 ook zal gebruiken voor de E-P5.

Olympus E-P5
Olympus plaagt ons, door op de CP+ de E-P3-opvolger onder een allesverhullende doek te laten zien. Foto via DC Watch Impress

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse