Olympus stapt af van xD-geheugenformaat

Julian 481 0
Olympus introduceert 9 nieuwe compactcamera’s. Voor het eerst zijn alle nieuwe modellen uitgerust met SD-geheugenkaartslot, de fabrikant lijkt definitief af te stappen van het nodeloos dure xD-formaat.

De officiële verklaring voor het laten vallen van de xD-geheugenstandaard is de toevoeging van HD-filmfuntie aan de nieuwe compacts van Olympus. De xD-geheugenkaarten zijn simpelweg te langzaam om de datastroom die dat oplevert bij te houden.

Naast traag is xD-geheugen ook fors duurder dan de sd-variant. Voor een kaart van 2GB, wat tevens de maximale capaciteit is van het xD-formaat, betaal je momenteel ongeveer drie keer zoveel als voor een 2GB sd-kaart.

In een telefonische reactie laat Martijn Peeters van Olympus Nederland weten dat het xD-formaat voorlopig nog wel op de markt blijft, voor oudere camera’s die er nog gebruik van maken. In toekomstige compacts zal het formaat niet meer terugkeren. De xD-Picture card werd gezamenlijk ontwikkeld door Olympus en Fujifilm en in 2002 op de markt gebracht.

Geen SDXC

Wel moeten de nieuwe Olympus compacts het doen met sdhc-ondersteuning. Andere fabrikanten zoals Canon en Panasonic introduceren momenteel camera’s die ondersteuning bieden voor de opvolger hiervan, het sdxc-formaat, dat grotere opslagcapaciteit en hogere snelheden ondersteunt.