Olympus Pen E-P3 in de praktijk (testfoto's)

Julian 1989 0
Olympus belooft veel goeds met de PEN E-P3. Zo zou de nieuwste MFT-camera 's werelds snelste autofocus hebben. Wij konden het tijdens de introductie uitgebreid in de praktijk proberen, in combinatie met de nieuwe 12mm f/2.0.

Ondanks dat er aan de klassieke behuizing van de Pen E-P3 weinig is veranderd, is de nieuwste Micro Four Thirds-camera van Olympus geen kleine update. Op veel punten heeft Olympus aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd en er zijn tal van vernieuwingen te ontdekken. De meest opzienbarende belofte is wellicht het 'snelste autofocussysteem ter wereld'. Olympus nodigde de voltallige Europese pers uit in Oostenrijk en voorzag ons een dagje van een Pen E-P3, zodat we het in de praktijk konden proberen.


Subtiele vernieuwingen

Er zijn ook minder opvallende wijzigingen. Neem bijvoorbeeld de grip, het uitstekende stukje waar je de camera mee vastpakt. Dat kun je nu met een schroefje verwijderen en vervangen door een ander - bijvoorbeeld groter - exemplaar.

In tegenstelling tot de eerdere PEN-camera's heeft de nieuwste uitvoering wel een autofocus-hulplicht waardoor ook de prestaties in slechte lichtomstandigheden verbetert moeten worden. Een grotere vernieuwing is de toegevoegde flitser. Olympus heeft hem wel goed verborgen, het flitsertje dien je voor gebruik op te klappen met een druk op de knop achterop de camera.

Niet nieuw, maar nog steeds uniek onder de compacte systeemcamera's is de ingebouwde beeldstabilisatie in de Olympus PEN E-P3. Een optische zoeker ontbreekt. Op de accessoire­poort kun je de bestaande VF-2 elektronische zoeker aansluiten.

Oled-touchscreen

Nog een grote vernieuwing is het 3-inch oled-touchscreen. De Olympus E-P3 is de enige PEN waarin Olympus de oled- en touchscreen-techniek gebruikt. Het scherm toont met 614.000 beeldpunten veel details. Tijdens ons uitstapje in Wenen scheen de zon volop, maar door de oled-techniek blijft het scherm uitstekend afleesbaar onder vrijwel alle lichtomstandigheden. Ook de inkijkhoek is zeer goed.


De kleurweergave komt niet helemaal realistisch over. De verzadiging lijkt aan de hoge kant, ook als je met een 'muted' kleurprofiel fotografeert. Dit is iets wat op de meeste apparaten met oled-scherm te zien is. Hoewel de kleuren van het scherm spatten ligt de realiteit vaak net ergens anders. Wat ons betreft weegt het voordeel van de uitstekende zichtbaarheid hier wel tegen op.

Touch-focus

Het touchscreen kun je gebruiken voor het bedienen van sommige menu's, al is het niet ten koste gegaan van de aanwezige knoppen. In de praktijk is het vooral handig om via het touchscreen het focuspunt te selecteren door simpelweg aan te wijzen waar je scherp wilt stellen. Dat scherpstellen moet je vervolgens nog wel doen door de sluiter half in te drukken. Ook is er een 'touch shutter' optie, waarmee je met een vingeraanraking direct een foto maakt. Je wisselt tussen de verschillende modi (de derde modus schakelt de touch-functionaliteit uit) via een icoontje op het scherm.

De foto's bij dit artikel zijn gemaakt met de Olympus PEN E-PL3, diverse objectieven (12mm, 14-42mm kitlens en 14-150mm). De foto's zijn voorzien van het 'Grainy Film' art filter en verder onbewerkt. Meer foto's (ook in neutrale kleur) zijn te downloaden op de pagina 'testfoto's'. De zwart-witfoto's zijn in hoge resolutie te vinden op de Art Filter-pagina.

Foto's © Julian Huijbregts

0.00
12.3 4/3 Live MOS (17.3 x 13.0 mm) afhankelijk van objectief afhankelijk van objectief 1/4000e - 60 sec. 200-12800 Auto, presets, manual OLED-touchscreen (614.000 pixels) Contrast AF afhankelijk van objectief pop-up, extern 3 fps P, A, S, M, Auto, scene RAW, JPEG 4032x3024 1080i @ 30 fps (avchd) SDXC Li-ion BLS-5 122 x 69.1 x 34.2 (excl.