Olympus OM-D E-M5 nu officieel

Olympus OM-D E-M5 nu officieel

jesse kraal 3431 5
Na een lange stroom aan geruchten en uitgelekte foto's en informatie is de OM-D E-M5 dan nu officieel geïntroduceerd. Zijn retro-behuizing is een vette knipoog naar vroegere OM-toestellen, maar de techniek onder dat ouderwetse jasje is helemaal bij de tijd.

Met de OM-D E-M5 introduceert Olympus een derde lijn van digitale camera's met verwisselbare objectieven, naast de PEN-camera's en de four thirds-spiegelrefelxcamera's. Met zijn degelijke, spatwaterdichte behuizing wordt het nieuwe toestel tussen de twee bestaande modellijnen gepositioneerd.

Natuurlijk is er in de loop van de tijd al veel bekend geworden over het toestel. Twee dagen voor de officiele lag zelfs praktisch alle informatie over het nieuwe toestel al op straat. We lopen nog even kort langs de belangrijkste kenmerken van het nieuwe toestel.

OM-D
Naast een volledig zwarte variant is er ook een zwart/zilveren versie. Hoe retro wil je het hebben?

Retro-jasje

Die behuizing doet nog het meeste denken aan een kruising tussen een PEN E-P3 en een Olympus OM-4Ti, wat ons betreft een geslaagd ontwerp. Diverse fysieke knoppen geven de gevorderde fotograaf veel handmatige controle en moeten zorgen voor een fijne ergonomie. Het kantelbare scherm en de evf met 1,44 miljoen beeldpunten dragen verder bij aan dit gebruiksgemak.

OM-D

Nieuwe sensor

Na jaren van doorborduren op dezelfde 12-megapixelsensor, heeft Olympus nu een micro four thirds-camera met een nieuwe sensor. De resolutie is toegenomen tot 16 megapixels, gezien de verwantschap aan de sensor in de Panasonic GX1, zullen de ruisprestaties ook beter zijn.

Praktijktest

Zodra er testexemplaren beschikbaar zijn, kun je van DIGIFOTO Pro een praktijktest verwachten, om te zien hoe de OM-D E-M5 presteert, bijvoorbeeld bij hoge iso-waarden.

OM-D

Persbericht

Zoeterwoude, 8 februari 2012 – Na 40 jaar heeft Olympus een nieuwe OM-generatie ontwikkeld; de OM-D beschikt over het eerste 5-assige beeldstabilisatiesysteem ter wereld dat vervormingen tegengaat bij foto- en filmopnamen.

OM-DDe fotograaf kan het effect van deze stabilisatie meteen tijdens de opname bekijken via de elektronische zoeker, en profiteert daarbij tevens van de snelste*2 autofocus die op dit moment beschikbaar is bij camera's met verwisselbare objectieven (inclusief digitale spiegelreflexcamera's). Deze autofocus is een verdere verbetering van de toonaangevende FAST AF (Frequency Acceleration Sensor Technology) van o.a. de PEN-camera's. De innovatieve 16,1-Megapixel Live MOS-sensor met hoge resolutie zorgt samen met de krachtige TruePic VI-beeldprocessor voor een ongekende beeld­kwaliteit en hoge gevoeligheid.

De verbeterde elektronische zoeker, met 1,44 Megapixels, heeft een nieuwe interface en maakt het heel eenvoudig om direct op het scherm handmatige aanpassingen van bijvoorbeeld de helderheid en kleurtonen te controleren. Deze snellere, scherpere en slimmere camera is voorzien van een aantrekkelijke stof- en spatwaterdichte behuizing van een magnesiumlegering en kan dus werkelijk overal worden gebruikt.

OM-DDe zeer veelzijdige mogelijkheden van de OM-D kunnen nog verder worden vergroot met optionele accessoires, zoals de HLD-6 batterijhouder, de MMF-3 adapter en de FL-600R elektronische flitser. Verder wordt er gewerkt aan twee nieuwe objectieven – de M.ZUIKO DIGITAL ED 75 mm 1:1.8 en de M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1:2.8 macro – waarmee de creatieve mogelijkheden nog verder worden uitgebreid.

De OM-D (E-M5) kent een zwart en zilverkleurige uitvoering en zal verkrijgbaar zijn vanaf april 2012 voor € 1099. De OM-D zal ook leverbaar zijn in een kit met de zwarte M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50 mm 1:3.5-6.3, voor € 1299.

OM-D

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Frits de Beer

Jammer dat ze geen goede vormgever in handen hebben genomen..

dit lijkt net niet op niets en is zeker niet iets....

afbeelding van RHBoks

Het idee is goed, maar was pas helemaal goed geweest met gewoon een sensor van 24x36mm en OM vatting
Nu met een 1/4 sensor is het toch net niet.
Jammer een OM-5D zou echt een hit kunnen zijn geweest

afbeelding van Michiel D40

Heb zelf nog een OM-10 liggen in zilver, dus ik ben zeker gecharmeerd van deze retro-look!

Maar ik ben erg benieuwd naar de prestaties van de 1.4 sensor. En ook jammer dat de oude OM lenzen niet meer te gebruiken zijn. Heb nog een mooie 50mm Zuiko liggen

afbeelding van burningarrow

Met de juiste adapters zijn veel lenzen te gebruiken. Ik gebruik zelf de OM 135mm 2.8 op de EP3!

afbeelding van Anonymous

De sensor in de E-M5 is waarschijnlijk niet van Panasonic, mogelijk van Sony of Fuji!

In Japan is micro FourThirds nu al groter dan Canon en Nikon samen! Europa volgt!

http://www.creativenature.nl/?p=501