'Olympus OM-D E-M5 II maakt 40MP-foto's met 16MP-sensor'

hermanboots 1703 0
Olympus heeft de OM-D E-M5 II geregistreerd in Taiwan. Volgens geruchten krijgt de camera 'sensor shift'-technologie, die het mogelijk maakt 40-megapixelfoto's te maken met de 16-megapixelsensor.

Er gaan al een tijdje geruchten over een opvolger voor de Olympus OM-D E-M5. De komst van deze OM-D E-M5 II is nu bevestigd: Olympus heeft de camera geregistreerd bij de Taiwanese NCC. Volgens 43rumors.com kunnen we het toestel begin februari verwachten.

Sensor shift-technologie

De opvolger van de OM-D E-M5 krijgt volgens 43rumors een soortgelijke technologie als de Hasselblad Multi Shot-camera's. De Hasselblad H5D-200c is bijvoorbeeld in staat om foto's te maken met 200-megapixelresolutie door de 50-megapixelsensor te verschuiven.  Tot zes opnames worden samengevoegd tot één afbeelding.

Mogelijk gebruikt Olympus hiervoor het beeldstabilisatiesysteem in de OM-D E-M5 II. Volgens de geruchten zou de techniek 40-megapixelfoto's opleveren door acht 16-megapixelfoto's te maken en te combineren.

Deze techniek kan alleen gebruikt worden bij stilstaande onderwerpen, omdat er meerdere opnames achter elkaar gemaakt worden. Voor bijvoorbeeld landschap- of architectuurfotografen kan dit uitkomst bieden.

In vergelijking

De overige specificaties verschillen volgens de geruchten niet veel van de huidige Olympus OM-D E-M5. De camera krijgt vermoedelijk dezelfde 16-megapixelsensor, zonder fasedetectiepixels. Een 4K-filmfunctie wordt niet verwacht, wel zou de videokwaliteit verbeterd zijn.