Olympus OM-D E-M1 krijgt grote firmware-update en komt ook in zilver

Julian 2001 0
Olympus introduceert op de Photokina geen nieuwe camera's. Wel krijgt het vlaggenschip, de OM-D E-M1, een flinke opfrisbeurt. Er komt een zilverkleurige uitvoering op de markt en er verschijnt een grote firmware-update met veel nieuwe functies.

Olympus bracht de OM-D E-M1 aanvankelijk alleen in zwarte kleurstelling op de markt. Nu introduceert de fabrikant een zilverkleurige variant, naar eigen zeggen vanwege de grote vraag hiernaar.

OM-D E-M1 silver

Het nieuwe model wordt geleverd met een nieuwe firmwareversie, een update die veel nieuwe functies met zich meebrengt. De firmware-update is ook geschikt voor de zwarte OM-D E-M1. Vanaf 16 september 2014 is firmware 2.0 te downloaden.

Verbeterde elektronische zoeker

Met softwarematige aanpassingen weet Olympus de zoeker van de OM-D E-M1 te verbeteren. Na de update zou de responsetijd verkort zijn naar 16ms, oorspronkelijk is dat 29ms. Dat moet een vloeiender beeld opleveren.

Tethered Shooting

Na het toepassen van de firmware-update kun je de OM-D E-M1 via usb koppelen aan je computer, om 'tethered'  te fotograferen. Olympus brengt hiervoor een gratis softwarepakket uit: Olympus Capture.

Als de camera verbonden is krijg je in de software het live view-beeld van de OM-D E-M1 te zien in een resolutie van 1280x1024 pixels. Je kunt de camera geheel via de software bedienen.

Digital Shift

Met Digital Shift kun je in live view perspectiefcorrectie toepassen. Met de twee instelwielen van de camera pas je het effect toe. De correcties worden live op het scherm weegegeven.

Het gaat om softwarematige aanpassingen, die alleen worden toegepast op jpg-bestanden. Wel worden de gegevens in de exif-informatie van het raw-bestand opgeslagen, zodat je de correcties ook op het raw-bestand kunt toepassen. Vermoedelijk werkt dat enkel met Olympus-software.

OM-D E-M1 Digital Shift

Live Compositie

Ook kun je na de firmware-update gebruikmaken van Live Composite. Deze stand kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van sterrenfoto's. De camera maakt meerdere foto's en legt enkel de 'verschillen' over elkaar. Zo kun je de beweging van de sterren vastleggen. Daarnaast brengt de firmware-update twee nieuwe Art-filters: Partical Colour en Vintage.

Live Composite

Tot slot zorgt firmwareversie 2.0 ervoor dat je meer mogelijkheiden krijgt bij gebruik van de app OI.Share (Android en iOS). Het is nu ook mogelijk om de zelfontspanner te gebruiken voor interval en sequentieel fotograferen.

Geen 4K-filmfunctie

In de aanloop naar de Photokina ging het gerucht dat Olympus de OM-D E-M1 van een 4K-filmfuctie zou voorzien middels een firmware-update. Er dook zelfs een foto op waarin de 4K-optie is te zien in het menu van een Olympus-camera. In de aangekondigde firmware-update zit geen 4K-filmfunctie.

Tijdens de presentatie op de Photokina hebben we Olympus gevraagd of 4K mogelijk in de toekomst naar de E-M1 komt. Olympus zegt bij toekomstige producten een afweging te maken, of het uberhaupt mogelijk is om de E-M1 middels een firmware-update te voorzien van een 4K-filmfunctie wil Olympus niet bevestigen of ontkennen.

Prijs en beschikbaarheid

Begin oktober brengt Olympus de zilveren uitvoering van de OM-D E-M1 op de markt. De body krijgt een adviesprijs van 1299 euro, een kit met M.Zuiko 12-40mm f/2.8 PRO-objectief kost 1999 euro.

OM-D  E-M1 silver