Olympus M.Zuiko Digital ED 12-50mm f/3.5-6.3 EZ

jesse kraal 4217 1
Voor het eerst brengt Olympus de water- en stofbestendigheid van haar dslr-objectieven naar het segment van de compacte systeemcamera's. De nieuwe 12-50mm f/3.5-6.3 biedt daarnaast een elektronische zoom en een speciale macro-modus.

Olympus' nieuwe 12-50mm f/3.5-6.3 standaardzoom is fors groter dan het huidige 14-42mm kit-objectief, maar daar staat een groter zoombereik en verbeterde macro-functie tegenover. Voor het eerst zien we ook de Olympus SHG-water- en stofafdichtingen terug in een Micro Four Thirds-objectief. Deze 'Super High Grade'-kwaliteit was tot op heden voorbehouden aan een aantal objectieven voor de dslr's van Olympus.

Veelzijdig

Het zoombereik van 12-50mm komt overeen met 24-100mm kleinbeeldequivalent. Een zeer veelzijdig zoombereik, met zowel een flinke groothoek als aardig telebereik. Zoomen doe je met een ring op het objectief, maar deze is niet mechanisch verbonden met het zoom-mechanisme, de zoom wordt elektro-magnetisch aangedreven. Volgens Olympus is dit vooral handig tijdens het filmen. De zoombewegingen zijn soepeler en je kunt de snelheid waarmee gezoomd wordt gemakkelijk aanpassen.

Olympus 12-50mm

Macro

Met een knop op het objectief schakel je de macro-modus in. Het maakt de 12-50mm geen volwaardig macro-objectief, maar de maximale vergroting is wel zo'n twee maal hoger dan bij het huidige 14-42mm-objectief. De maximale vergroting van 0,36x komt overeen met ongeveer 0,72x bij gebruik van een fullframe-camera.

Prijs en beschikbaarheid

Het objectief moet medio januari bij de Nederlandse fotowinkels liggen. De Nederlandse adviesprijs is 399 euro. Er is keuze uit een zilverkleurig of zwart exemplaar.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Dennis K.

ik heb zelf een standaard MFT kitobjectief (14-42mm) van Panasonic, aangezien ik dus ongveer dit zoomberijk al heb en de f waardes identiek zijn is dit niet echt een must have voor mij, wel is het goed nieuws dat Olympus bezig is met 'Super High Grade'-kwaliteit lenzen voor MFT want het aanbod lenzen is toch nog maar povertjes