Olympus lanceert 75mm f/1.8 voor PEN en OM-D

jesse kraal 1974 2
Voor de liefhebbers van portretfotografie, die een dslr net te groot vinden, komt Olymus met de 75mm f/1.8 voor compacte systeemcamera's. Het optische ontwerp moet garant staan voor haarscherpe details, terwijl de negen afgeronde diafragmalamellen een romige bokeh moeten garanderen.

75mmOlympus liet in februari, tegelijk met de introductie van de OM-D, al mock-ups zien van de 75mm als ook van een 60mm f/2.8 macro. Op dat moment was er nog sprake van dat beide objectieven pas tegen het eind van 2012 in de winkels zouden liggen. Nu is er dus goed nieuws, want de 75mm f/1.8 ligt al vanaf deze zomer in de schappen.

Met een effectief bereik van 150mm is de nieuwe Olympus een vrij lang portretobjectief, met f/1.8 wel lekker lichtsterk. Houd er wel rekening mee dat de scherptediepte op f/1.8 groter is dan bij gebruik van een vergelijkbaar objectief op een fullframe- of aps-c-dslr.

Compact

Olympus heeft de 75mm relatief klein weten te houden, al oogt het objectief zeker indrukwekkend als je deze monteert op een micro four thirds-camera. De behuizing is volledig van metaal, terwijl de voorkant van het objectief bijna geheel in beslag wordt genomen door het frontelement.

Een Nederlandse adviesprijs van het objectief bedraagt 949 euro.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anonymous

[quote}Houd er wel rekening mee dat de scherptediepte op f/1.8 geringer is dan bij gebruik van een vergelijkbaar objectief op een fullframe- of aps-c-dslr.[/quote]

Dat moet groter zijn denk ik?

afbeelding van jesse kraal

Geen speld tussen te krijgen ;) ook wij vergissen ons nog wel eens...