Olympus komt met STF-8 macroflitser

Olympus komt met STF-8 macroflitser

Jasper van Bladel 1117 0
De nieuwe Olympus OM-D E-M1 Mark II belooft een erg interessante en snelle camera te zijn. Daarnaast zit Olympus als het om accessoires gaat ook niet stil. Het brede aanbod accessoires is nu uitgebreid met de nieuwe macroflitser STF-8, die vanaf december 2016 verkrijgbaar zal zijn.

De STF-8 twinflitser staat garant voor uitstekende resultaten bij macro-opnamen, met richtgetal 8,5 wanneer beide koppen worden gebruikt en richtgetal 6 wanneer slechts één kop wordt gebruikt. De output-ratio tussen de linker- en rechterflitskop (A/B) kan worden ingesteld van 1:8 tot 8:1 met behulp van de twee draaischakelaars op het bedieningspaneel. Behalve voor een uiterst precieze TTL auto sync, kan de output worden afgestemd op handmatig gebruik tussen 1/1 en 1/28. Dankzij deze volledige controle over de flitseroutput kunt u overbelichting eenvoudig voorkomen. Schaduwen kunnen worden aangepast om de diepte van voorwerpen te benadrukken en duidelijk uw intenties weer te geven bij creatieve opnamen. De nauwkeurige controle over de output helpt ook bij het verkorten van de laadtijd doordat precies de juiste outputinstelling kan worden gekozen.

Variabel

Dankzij de constructie van de flitser kan bij elke lens de kortst mogelijke scherpstelafstand worden gebruikt doordat de flitskoppen niet in de weg zitten. Beide koppen kunnen worden gekanteld tot 60° naar boven en 40° naar beneden, en kunnen worden verschoven op de ringadapter. De flitserkoppen kunnen ook van de ringadapter worden gehaald voor andere hoeken en afstanden.

Weerbestendig

De flitser profiteert van dezelfde sealing-technologie als veel camera's en lenzen, en is de eerste macro-twinflitser ter wereld die bestand is tegen stof, spatwater en vrieskou. In combinatie met de weersbestendige OM-D-camera's en lenzen zorgt deze flitser voor een zeer veelzijdige oplossing onder alle opname-omstandigheden, zelfs bij regen of dauw.

Compatibel

De afstandsbedieningsfunctie is compatibel met het draadloze RC-systeem van Olympus dat werkt via infrarood. De apart verkrijgbare FL-900R opzetflitser en andere grote flitsers voor achtergrondlicht kunnen worden gebruikt bij belichtingen met meerdere units. Functies zoals Olympus Focus Bracketing, Focus Stacking en High Res-opname van de OM-D E-M1 Mark II, E-M1 (geen High Res-functie) en E-M5 Mark II (alleen handmatige flitser) helpen de expressieve mogelijkheden verder te vergroten. De opnamesnelheid kan worden aangepast aan de laadtijd en flitserprioriteit.

De nieuwe flitser van Olympus is vanaf december verkrijgbaar en gaat € 499,- kosten.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper