Olympus komt met PEN Lite E-PL3 en PEN Mini E-PM1

Raymond 2007 0
Naast het nieuwe PEN-topmodel E-P3 heeft Olympus ook twee kleinere en goedkopere broers aangekondigd: de PEN Mini en PEN Lite. De camera's komen in veel zaken overeen met de EP-3, maar komen onder andere in een kleinere behuizing.

De PEN Lite, officieel met het rugnummer E-PL3, heeft veel functies die we ook terugvinden op de gelijktijdig geïntroduceerde PEN E-P3. Zo beschikt de camera over dezeflde 12,3-megapixelsensor en TruePic IV-beeldprocessor en kan het filmen in 1080i met 60 beelden per seconde.

Grote verschil zit onder andere in de compactere behuizing, die veel weg heeft van de Olympus XZ-1 compactcamera. Verder is het beeldscherm anders; de PEN Lite heeft een uitklapbaar 16:9-touchscreen, is niet van het oled-type en moet het doen met 'slechts' 460.000 beeldpunten. De ingebouwde flitser van de EP-3 is vervangen door een opklikbaar exemplaar.

Verder heeft de camera geen tien maar zes creatieve filters en levert het een Fn- en draaiknop in aan de achterzijde. De flitssynchronisatietijd is 1/160 sec. in plaats van 1/180 sec. Opvallend is ook de ietwat uitstekende lensmount, welke wel wat weg heeft van de Sony NEX-serie.


De Olympus Pen Lite E-PL2...

Pen Mini E-PM1

De PEN Mini, oftewel de E-PM1, is nog een stapje kleiner en heeft veel weg van een compactcamera. Olympus richt zich met dit toestel dan ook op gebruikers die gewend zijn om met laatstgenoemde soort te fotograferen. Wat functionaliteit betreft zijn er nauwelijks verschillen met de Lite. Wel is in tegenstelling tot de laatstgenoemde het scherm niet uitklapbaar. Om het voor de doelgroep zo eenvoudig mogelijk te maken heeft Olympus de draaiknop voor het instellen van de belichting weggehaald. Ook heeft het toestel geen draaiwiel aan de bovenzijde.

De Pen Lite E-PL3 en de Pen Mini E-PM1 zijn verkrijgbaar vanaf het najaar 2011 in diverse kleuren. Adviesprijzen laten nog even op zich wachten.

... en de Olympus Mini E-PM1.

afbeelding van Raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web: 

Bekijk alle artikelen van Raymond