'Olympus komt met high-end-camera in september'

'Olympus komt met high-end-camera in september'

Julian 3009 5
Olympus zal in september een high-end-camera introduceren die naast micro four thirds-objectieven ook goed overweg kan met de oude four thirds-objectieven. Het nieuwe toestel wordt boven de OM-D E-M5 gepositioneerd en moet ook de E-5 dslr vervangen.

Officieel is de E-5-spiegelreflex nog altijd de camera die het hoogst in de rangorde van Olympus staat. Toen de fabrikant de OM-D E-M5 presenteerde werd ons dat nog eens op het hart gedrukt. Veel leven zit er echter niet meer in de spiegelreflex-line-up van Olympus. Zo verschijnen er geen nieuwe objectieven meer voor de ft-vatting en de mft-objectieven passen niet op het systeem.

Jammer voor de fotografen die een aantal jaar geleden fors hebben geïnvesteerd in de ft-objectieven uit de Top Pro-serie van Olympus. Bijzonder hoogwaardig glaswerk met een flink prijskaartje: denk aan de 14-35mm f/2.0, 35-100mm f/2.0, 90-250mm f/2.8 en 300mm f/2.8. Hoewel je deze objectieven met een adapter kunt gebruiken op de OM-D E-M5, is dat niet een hele gelukkige combinatie. De camera is klein, de objectieven zijn groot en de autofocus stelt teleur in combinatie met de adapter.

Een jaar geleden bevestigde Olympus te werken aan een nieuwe camera die boven de OM-D E-M5 gepositioneerd zal worden. Dit high-end-toestel moet uitkomst bieden voor de bezitters van objectieven uit de Top Pro-serie en met name spectaculaire autofocusprestaties bieden. Destijds was het nog onzeker of het om een camera met spiegel zou gaan of om een spiegelloze variant.

Olympus 35-100mm f/2
De Olympus Zuiko Digital 35-100mm f/2.0, een van de objectieven opt de Top Pro-serie.

Hybride

Volgens 43rumors.com komt de nieuwe high-end-camera van Olympus in september en zal deze zowel overweg kunnen met mft- als ft-objectieven. Dat wijst erop dat de camera niet over een spiegelconstructie zal beschikken, die neemt immers teveel plaats in waardoor de afstand tussen lensvatting en sensor te groot wordt om de mft-objectieven te gebruiken.

Hoe de nieuwe camera eruit gaat zien is nog onduidelijk. Wij verwachten een wat forser model dan de OM-D E-M5 en een hybride vatting. Die zou simpelweg kunnen bestaan uit een mft-vatting met een meegeleverde adapter om ft-objectieven te gebruiken. De camera zal in ieder geval ook geoptimaliseerd worden voor de oude Top Pro-objectieven.

Volgens de geruchtensite gaat het niet om een opvolger van de OM-D E-M5, dit toestel zou in 2014 worden vervangen door een nieuw model. De high-end-camera wordt boven de E-M5 gepositioneerd en zou ook de E-5-dslr moeten vervangen. Mocht het zover komen, dan lijkt Olympus het spiegelreflex-hoofdstuk echt af te sluiten.

afbeelding van Henri

Benieuwd of de mensen die geïnvesteerd hebben in die dure Olympus ft-objectieven en zich flink in de steek gelaten voelen, nu nog zin hebben om überhaupt te investeren in Olympus apparatuur.
Ik zou er in elk geval wel klaar mee zijn......

afbeelding van RH Boks

Het blijft onbegrijpelijk waarom Olympus niet een FF lijn heeft gemaakt
naast de MFT camera.
Mijn vrouw heeft een EPL-2 prima camera echter MF/MFT is slecht 1/4 van FF of 1/2 van APS-C. en dat beperkt de mogelijkheden.

afbeelding van Jannes B

M43 heeft een cropfactor van 2 op FF, hoe kom jij bij een kwart van ff? Dat zou dan een cropfactor van 4 moeten zijn?. En ook is hij slechts minimaal kleiner dan de APS-C camera's. De prestaties van de sensoren zijn tegenwoordig vergelijkbaar van die van APS-C.

Kijk ook eens op http://cameraimagesensor.com/size
en op http://www.dxomark.com/ voor een realistische vergelijking. M43 is een formaat wat veel te bieden heeft. Juist op Scherpte prestaties komt het formaat tot zijn recht.

afbeelding van Anonymous

M43 sensor heeft behalve het in de theorie sneller scherp kunnen stellen en mogelijkheid van een kleinere body alleen maar nadelen t.o.v. een FX sensor. Ik vind de kleurverlopen nog steeds achterblijven op de APS-C en FX sensoren

afbeelding van Enzo

Het gaat om het sensoroppervlak. Als de lengte en breedte half zo groot zijn, dan is de oppervlakte vier maal kleiner. 2x2 =4 en 1x1 =1 ;)