Olympus introduceert PEN E-P3

Raymond 1658 0
Olympus heeft de PEN E-P3 ge

Waar je bij de E-P2 nog van een bescheiden update kon spreken, heeft Olympus voor deze camera een andere strategie gehanteerd. Het uiterlijk doet nog steeds denken aan de jaren '60, met een modern tintje. De subtiele wijzigingen aan de buitenkant zijn echter bedrieglijk voor de vele grotere en kleinere veranderingen aan de binnenzijde.

Een van de grootste vernieuwingen is de ingebouwde flitser, die bij zijn voorganger ontbrak. Hoewel niet bij iedereen geliefd, kan het van pas komen als noodmiddel in (te) donkere situaties.

Een andere grote update is de vernieuwde 12,3-megapixel sensor. De Micro Four Thirds-sensor kan nu iso-waarden aan tot 12.800, waar zijn voorganger bleef steken op 6400. Ook moet de sensor betere beelden opleveren, op alle iso-waarden. De beeldstabilisatie uit het vorige model is behouden gebleven.

TruePic VI

De beeldprocessor is van het TruePic VI-type en beschikt over twee kernen. Naast een snelheidsboost stelt deze tien 'creatieve' beeldfilters voor in-camera fotobewerking beschikbaar, welke je enigszins op smaak kunt brengen. Dankzij de dualcore-processor kun je in Live View direct het resultaat van de in-camera bewerking zien. Volgens Olympus zorgt de nieuwe processor ook voor minder ruis, een fijne kleur- en detailreproductie en een kortere hersteltijd.

Snelle autofocus

Olympus heeft het focussysteem van de E-P3 flink aangepakt. 35 Scherpstelpunten moeten zorgen voor een zeer precieze scherpstelling. De fabrikant beweert dat de scherpstelling sneller gaat dan welke andere camera met verwisselbare objectieven dan ook. AF-hulplicht laat je makkelijker focussen in donkere situaties. Ook beschikt de camera over nieuwe AF-trackingtechnologie.


Bediening

De fabrikant gaat er prat op dat de bediening dankzij nieuwe menu's en knoppen grondig is verbeterd. Diafragma en sluitertijd zijn nu snel instelbaar via twee extra draaiknoppen aan de achterzijde. Drie extra knoppen kun je naar eigen invulling programmeren. De gekozen belichtingsinstellingen zie je zowel in de zoeker als op het oled-beeldscherm. Verder is de handgrip nu verwisselbaar, dankzij een schroef aan de zijkant van de behuizing. Zo kun je kiezen voor een wat grotere, of juist kleinere grip, naar gelang je voorkeur.

Beginners zullen blij zijn met de Live Guide, een functie die direct is overgenomen uit de E-PL-serie. Het helpt je bij het kiezen van de juiste beeldinstellingen en is beschikbaar in zowel de foto- als videomodus. Filmen kan nu in avchd-formaat, in een resolutie van 1080i en met 60 beelden per seconde. Geluid neem je daarbij in stereo op.

614.000 Beeldpunten

Het beeldscherm is een andere grote vernieuwing van de PEN E-P3. Dit capacitieve touchscreen heeft een 3:2-beeldverhouding, 614.000 beeldpunten en is van het oled-type, wat moet zorgen voor diepe zwarttinten, een goede kleurweergave en brede inkijkhoek. Via dit touchscreen kun je de sluiter bedienen, het scherpstelpunt kiezen en enkele belichtingsinstellingen wijzigen.

Prijs en verkrijgbaarheid

De PEN E-P3 zal vanaf augustus 2011 verkrijgbaar zijn in een zwart, witte, of zilverkleurige behuizing. Olympus zal de camera naast 'los' ook verkopen in kits met een 14-42 mm objectief, met een 14-42 en 40-150 mm objectief, met een 14-150 mm telezoomobjectief en met een 17 mm pancake-objectief. Een adviesprijs is nog niet bekend.

We hebben momenteel een exemplaar van de E-P3 kunnen bemachtigen. Houd de website in de smiezen voor een uitgebreide hands-on en testfoto's.

afbeelding van Raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web: 

Bekijk alle artikelen van Raymond