Olympus introduceert 15mm f/8 'bodydoplens'

jesse kraal 2812 1
Olympus geeft de term pancake-objectief nieuwe betekenis met de introductie van de 15 f/8. Het objectief is amper dikker dan een bodydop en heeft geen autofocus. Zelfs de lensopening is niet aan te passen. Ook is er een gelimiteerde zwarte versie van de 12mm f/2.

Met een prijs van 79 euro is de 15mm f/8 niet bepaald duur, maar daar staat tegenover dat je daar een 'low-tech' objectief voor terugkrijgt. Je kunt de ultraplatte pancake zelfs zien als een luxe uitgevoerde bodydop. Olympus noemt het dan ook een 'bodydoplens'.

Bodydoplens

Specificaties

Je moet het zonder regelbaar diafragma stellen, je zit vast aan f/8. Ook de scherpstelling is erg eenvoudig. Autofocus ontbreekt en handmatig scherpstellen kan met slechts twee standen: 'landschap' en 'macro'. Er is nog een derde stand aanwezig: 'close', daarmee wordt het objectief afgesloten en doet de 15mm dienst als bodydop.

bodycaplens

Dat wil overigens niet direct zeggen dat je niets hoeft te verwachten van de beeldkwaliteit, in theorie kan het objectief bij f/8 namelijk best prima presteren. Het lijkt er op dat f/8 niet de theoretisch maximale opening van het objectief zelf is, maar dat deze door middel van een vast diafragma is verkleind naar f/8. Je verliest daardoor iets aan lichtsterkte, maar de scherpte zal met name in de hoeken daardoor beter zijn. We zullen de praktijkresultaten echter af moeten wachten om een oordeel te kunnen vellen.

Olympus M.Zuiko Digital 12mm f/2 Black Edition

Ander nieuws is er in de vorm van een gelimiteerde zwarte uitvoering van de 12mm f/2. Dit hoogwaardige groothoekobjectief is normaliter alleen met metaalkleurige afwerking beschikbaar. Nu komt er dus ook een exclusieve zwarte uitvoering.

12mm black edition

Exclusieve prijs

Exclusiviteit komt met een prijs, want de zwarte 12mm f/2 gaat 999 euro kosten, flink meer kosten dan de 'gewone' variant. De metaalkleurige uitvoering heeft een adviesprijs van 799 euro. Wel krijg je bij het zwarte exemplaar een bijbehorende metalen lenskap en dop.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Robert van Nimwegen

WOW geniale lensdoplens voor op mijn GH3 ;-)