Olympus gaat Sony helpen met objectieven

jesse kraal 1779 3
Wat doe je als je bedrijf te klein is om de strijd met de grote concurrenten aan te gaan? Juist, dan ga je opzoek naar een partner. Het noodlijdende Olympus werd eind vorig jaar uit de brand geholpen door Sony, nu blijkt dat ze in ruil voor die deal objectieven gaan ontwerpen voor hun nieuwe partner.

Olympus heeft zware tijden achter de rug, de berichtgeving over het boekhoudschandaal spreekt boekdelen. Maar ook bij Sony gaat het niet heel erg voor de wind. Zo blijkt de electronicagigant in het laatste decenium meer te hebben verdiend aan levensverzekeringen dan aan alle elektronica bij elkaar.

Samenwerking

Eind 2012 werd al duidelijk dat Sony en Olympus zouden gaan 'samenwerken' (een gevolg van het aankopen van een aanzienlijk deel van de Olympus-aandelen door Sony), nu is iets duidelijker geworden hoe die samenwerking tot stand zal komen. Momenteel gebruikt Olympus Sony-sensoren in de OM-D E-M5 en diverse PEN's en ook in de toekomst zul je Sony-chips blijven tegenkomen in Olympus-camera's, zo lezen we in een interview met Olympus-manager Hiroyuki Sasa op de website van zakenblad Toyokeizai.

Olympus en Sony

Olympus-objectieven voor Sony

De investering van Sony in Olympus heeft met name te maken met de winstgevende medische tak van laatstgenoemde. Sony begeeft zich niet niet in zo'n markt en in deze lastige tijden voor consumentenelectronica is dat een begrijpelijke strategische keuze. Daarnaast zal echter ook samengewerkt worden op gebied van cameratechnologie. Vooralsnog zagen we alleen Sony-sensoren in Olympus-camera's, maar nu is er meer duidelijkheid over wat Olympus daar tegenover stelt. 

Volgens SonyAlphaRumors kunnen we begin 2014 het eerste door Olympus ontworpen Sony-objectief verwachten,  het zou gaan om een 400mm f/4 met A-mount. Niet voor een SLT-camera, maar voor de eerste Sony-camera met A-vatting zonder spiegel. We vermoeden fullframe en wellicht een hybride systeem zodat je ook E-mount-objectieven kunt gebruiken.

Minder compacts

Onlangs kondigde Olympus al aan de complete V-serie compactcamera's  te schrappen. Deze camera's beslaan het grootste deel van het assortiment van Olympus. De markt voor compactcamera's staat al jaren onder druk, dus als een grote verrassing komt deze beslissing niet. De enige groei in deze markt vind je in het segment van geavanceerde compactcamera's en bridgecamera's, zo vertelde Panasonic ons enige tijd geleden. Zij baseerden zich op Gfk-cijfers, een onafhankelijk bureau dat onderzoek doet naar cameraverkopen.

Olympus V-series

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van RH Boks

Mogelijk kan de samenwerking een echte OM-D opleveren dus de legendarische OM-1 of OM-2 met fullframe digitale sensor.
Zou fantastisch zijn en tegelijk zal 3/4 sensor een zachte dood tegemoet kunnen zien en plaats maken voor echte halfkleinbeeld (is APC).
Blijft alleen Panasonic over met 3/4.

afbeelding van Julian

En dan gooit Olympus al haar eigen 4/3-glas overboord? Erg onwaarschijnlijk, Olympus heeft zich helemaal vastgelegd op 4/3 en sensormaat zegt lang niet alles. Het levert een mooi compact en klein systeem op, de objectieven presteren uitstekend en de sensortechnologie gaat hard. De sensor in de OM-D-sensor is op alle gebieden beter dan de aps-c-sensoren van Canon bijvoorbeeld.

afbeelding van Brendan de Clercq

Helemaal mee eens Julian!!!
Ook weer terug te zien in de nieuwe PEN de EP5.
Wat een top kwaliteit!!!