Olympische Spelen: geen foto-apparatuur groter dan 30 cm

Jasper van Bladel 2501 2
Mocht je van plan zijn af te reizen naar de Olympische spelen in Londen, laat je enorme Beroflex 500mm f/8 of Nikkor 400mm f/2.8 dan maar thuis. Foto-apparatuur langer dan dertig centimeter is niet toegestaan. Ook je statief mag je thuis laten liggen.

Die lange objectieven of statieven kunnen het kijkplezier voor andere sportkijkers bederven, vertelt de organisatie tegen British Journal of Photography. Wel zeggen ze dat er in uitzonderlijke gevallen, als er veel ruimte is, wel gebruikgemaakt mag worden van grote foto-apparatuur.

Organisatie past niet op je spullen

De organisatie voegt eraan toe dat apparatuur bij een verbod niet bij de bewaking bewaard kan worden. Dat wordt dus je dure objectieven in de bossages verstoppen, of onverrichter zake terugkeren naar je hotel.

Grote hoeden en veel eten

Overigens is grote foto-apparatuur niet het enige dat je niet mee mag brengen naar de sportwedstrijden. Ook vlaggen, banners, overdreven grote hoeveelheden eten (!), ballen, trommels, vuvuzela's, misthorens, excessieve hoeden en kleding waarop politieke uitingen geschreven staan ziet de organisatie niet graag op de tribune verschijnen.

Sociale media

Eerder al kwam de organisatie van de Olympische Spelen in het nieuws toen ze aangaven dat het voor bezoekers verboden is foto's van de Spelen op sociale media zetten. Ze schrokken toen van de reacties en een woordvoerder kwam een dag later terug op die stelling. Foto's publiceren op sociale media mag wel, maar alleen als de foto's strikt voor persoonlijk gebruik dienen. Commercieel gebruik is verboden.

Ook het gebruik van je smartphone als wifi-toegangspunt voor het versturen van foto's is niet toegestaan.

Getraind om te hinderen

Op een ander moment kwamen de Olympische beveiligers in het nieuws toen ze fotograaf Jess Hurd probeerden te stoppen toen ze foto's wilde maken van het gebied waar de Spelen plaats zullen vinden. Haar werd toen verteld dat de Olympische beveiligers getraind zijn om fotografen te hinderen.

Gespannen relatie

We zijn benieuwd naar hoe de nu al gespannen relatie tussen fotografen en de organisatie van de Olympische Spelen zich gaat verhouden deze zomer.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Anoniem

Laten we met zijn allen vanuit Nederland de Olympische spelen dan maar gaan boycoten, want misschien schuilt eronder ons amateur fotografen wel een talent rond die net dat ene moment weet te pakken waar en Pro die mist met zijn 500/f4 Nikkor of Canon.
Het is werkelijk censuur van de bovenste plank wat hier de klok slaat.
Ik ben blij dat ik nog geen tickets heb gekocht.

afbeelding van Martijn vdL

Het wedstrijdelement breidt zich uit tot buiten het speelveld. Vervelend en leuk tegelijk! Ik zie een niche: training geven in het ontwijken van Olympische beveiligers.