Olievlekken op sensor Canon 1D Mark III en 1Ds Mark II

Julian 1231 0
In sommige gevallen zijn op foto’s gemaakt met de EOS 1D Mark III en EOS 1Ds Mark III ronde vlekken te zien. De oorzaak is een te grote hoeveelheid smeerolie bij fabricage van de camera. Canon belooft getroffen camera’s schoon te maken.

Canon heeft op haar websites een servicemededeling gepubliceerd over het probleem. De smeerolie wordt in de spiegelbehuizing van de camera gebruikt om bewegende delen van de camera te smeren. Als er teveel olie wordt gebruikt bij de fabricage van de camera, is het mogelijk dat de olie door normaal gebruik van de camera wordt verspreid over het oppervlak van het het laagdoorlaatfilter (LPF). Deze bevindt zicht voor de CMOS-sensor.
Het resultaat zijn ronde vlekken op foto’s gemaakt met de ‘getroffen’ camera’s.Canon biedt haar excuses aan voor het probleem. Bezitters van een 1D Mark III of 1Ds Mark III die last hebben van de olievlekken kunnen contact opnemen met de fabrikant. Canon zal de spiegelbehuizing gratis schoonmaken en de overtollige olie verwijderen om te voorkomen dat de olie zich verspreid. Ook zegt Canon maatregelen te nemen om de hoeveelheid smeerolie die tijdens fabricage wordt gebruikt te beperken, zodat olievlekken minder vaak zullen voorkomen.