Oliecrisis verandert in fotocrisis (update)

Redactie 1063 0
Alsof het olielek in de Golf van Mexico nog niet genoeg was, krijgt BP nu de wind van voren na het bewerken van verschillende foto's. Medewerkers zouden voor gephotoshopte 'nepschermen' zitten, slecht gephotoshopte schermen.

Americablog berichtte eerder al over een bewerkte foto van beeldschermen in het crisiscentrum van BP, maar nu is er daar dus nog een bijgekomen. Hoewel de woordvoerder van BP, Scott Dean, beweert dat er geen kwaad in de zin was, is ook de Washington Post nu op het nieuws gedoken. Dean legt de bewerkingen uit als 'invulling geven van blanke schermen', maar John Aravosis van Americablog denkt daar anders over. Hij vindt de bewerking niet alleen amateuristisch, maar zet ook vraagtekens bij de metadata, die in plaats van de huidige datum het jaartal 2001 aangeeft.

Het origineel van de eerste foto:

De bewerkte versie:

En de bewerkte versie van de tweede foto, met het 'nepscherm' in het midden:

Foto's © BP 

Update

Na deze missers had BP echter zijn lesje nog niet geleerd. Zo publiceerde zij wederom een gemanipuleerde foto, ditmaal vanuit de cockpit van een helikopter. Waar op het origineel de helikopter zich op het platform bevindt, moet deze in de gephotoshopte versie lijken te vliegen. Het resultaat is een zwevende controletoren linksboven in beeld, een plotseling veranderende kleur van het water en, voor de kenners, verschillende meters die aangeven dat het toestel niet vliegt. BP heeft echter direct toegegeven dat er met de foto geknoeid is en op haar Flickr pagina zowel het orgineel als de bewerkte versie geplaatst.

Het origineel:

De bewerkte versie:


De gewraakte bewerkingen:


Foto's © BP

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie