Oled vergeleken met tft-lcd

Julian 1246 0
De meeste camera’s zijn uitgerust met een tft-lcd-display. Er is echter een betere techniek voorhanden. Oled-schermen hebben betere kleurweergave, grotere inkijkhoek en zijn makkelijker af te lezen bij zonlicht.

In onderstaande video wordt de Samsung WB1000 vergeleken met de Canon IXUS 990 IS. De Samsung is uitgerust met 3-inch amoled-scherm met 460.000 beeldpunten. De Canon maakt gebruik van een 3-inch tft-lcd-display met 230.000 pixels.

Amoled is een technologie die voortkomt uit oled-schermen en biedt dezelfde voordelen. Een belangrijk voordeel van oled ten opzichte van lcd is dat er geen achtergrondverlichting (backlight) nodig is. Ze verbruiken dus minder stroom en betere zwartwaarden en contrast zijn mogelijk. Het oled-materiaal zendt zelf licht uit, daardoor is de inkijkhoek veel groter dan bij de lcd-techniek.


Samsung is een van de weinige fabrikanten die de techniek al toepast in haar producten. De techniek is ideaal voor digitale camera’s, gezien ook de kleurreproductie beter is dan bij lcd’s. Momenteel worden alleen compacts uitgerust met oled-displays. Zoals de genoemde Samsung WB1000, maar ook de NV24HD. Volgens geruchten zou de nog te verschijnen Samsung NX met grote sensor over een hoge resolutie oled-scherm beschikken.

Kodak had met de LS633 in 2003 de primeur, maar zette nooit door met het gebruik van de techniek in haar producten.

Nikon presenteerde recent de S70, een compactcamera met oled-scherm. De techniek is steeds goedkoper toe te passen. Het lijkt een kwestie van tijd voor ook andere camerafabrikant overstappen op oled en we de schermen ook in spiegelreflexcamera’s te zien krijgen.