Olaf Otto Becker geeft lezing op BREDAPHOTO

Redactie 522 0
De Duitse fotograaf Olaf Otto Becker geeft zaterdag 2 oktober een lezing op BREDAPHOTO. Op datzelfde festival exposeert hij Above Zero, met beelden uit Groenland die de gevolgen van de opwarming van de aarde laten zien.

Olaf Otto Becker (Duitsland, 1959) studeerde Communication Design en filosofie en houdt zich al lange tijd bezig met fotografie. Hij won in 2005 de fotografieprijs van het Beierse Journalistenverbond en kreeg in 2007 de Deutsche Fotobuchpreis voor zijn boek Broken Line (2007).

Groenland

Na een aantal jaar gefotografeerd te hebben in IJsland, verruimde hij in 2003 zijn blik naar Groenland. Zijn werk over dat eiland wordt gekenmerkt door een grote betrokkenheid bij de natuur en klimatologische veranderingen. Becker legde van 2003 tot 2006 in een klein bootje 4000 kilometer af langs de kustlijn van Groenland, dat door zijn kwetsbare aard een plaats is waar het gevecht tussen mens en natuur duidelijk te zien is. Met de foto's van Broken Line tracht Becker ons naast de schoonheid van het ijslandschap ook de afkalving ervan te laten zien. Elke foto is voorzien van gps-coordinaten, zodat men in de toekomst ter plekke kan bekijken hoe het landschap is veranderd. In de beelden van Above Zero (2009) gaat, door het ontbreken van herkenningspunten in het grote, lege, witte landschap, elk gevoel voor perspectief en verhouding verloren.

Gletsjer

Becker zag tijdens het werken aan Broken Line vanuit de lucht en op satellietfoto's dat in de zomer in het Groenlandse ijs rivieren en meertjes ontstaan door smeltende gletsjersneeuw. Het zijn geen gewone rivieren, want ze hebben geen bron of monding. Elke rivier begint wanneer het stof op het ijs door de zon verwarmd wordt, waardoor het ijs eronder smelt. Zonder ooit uit te monden in een zee verdwijnt het water ergens weer in een gletsjer.

Foto © Olaf Otto Becker

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie