Oezbeekse fotografe beschuldigd van laster

Julian 497 0
Met haar fotoboek waarin ze het leven op het platteland en Oezbeekse tradities vastlegt beledigt Umida Ahkmedova haar eigen volk, zegt de regering van Oezbekistan. De fotografe hangt een gevangenisstraf boven het hoofd.

Umida Ahmedova, Oezbeekse fotograaf en videomaker, publiceerde in 2007 het fotoboek “Women and Men: From Dawn till Dusk”, waarin ze het dagelijks leven en tradities op het platteland van Oezbekistan vastlegt.

De Oezbeekse regering vindt de foto’s een belediging voor inwoners van het land. De fotografe is aangeklaagd vanwege laster en belediging. Een ingestelde commissie beoordeelde de foto’s en concludeert dat de fotografe het Oezbeekse leven pessimistisch weergeeft. Buitenlanders die het boek onder ogen krijgen zouden volgens de commissie Oezbekistan zien als land waar mensen nog in de Middeleeuwen leven.

Een deel van de foto’s van Umida Ahmedova met commentaar van de Oezbeekse regering is te bekijken op de website van Human Right Watch.

Gevangenisstraf

Volgens Human Right Watch hangt de fotografe een gevangenisstraf van maximaal drie jaar boven het hoofd. De rechtszaak gaat binnenkort van start, hoewel diverse mensenrechten- en persvrijheidorganisaties de Oezbeekse regering gevraagd hebben de aanklacht te laten vallen.

Media in Oezbekistan

Reporters Without Borders heeft al lange tijd kritiek op de houding van Oezbekistan tegenover de media. Buitenlandse journalisten zijn niet welkom, het internet staat onder strenge controle, onafhankelijke nieuwssites zijn geblokkeerd en journalisten worden gestraft als ze zich met binnenlandse zaken bemoeien.