Oerlelijke brouwsels en verbluffend mooie natuurgebieden

charlottelipic 3162 1
'De bovenkant van Nederland' van Karel Tomeï is een fotoboek met, hoe verrassend, luchtfoto's. Voor dit boek was Tomeï boven elke provincie van ons landje in de lucht te vinden. Of zoals hij het zelf noemt: 'Die wonderlijke wereld daar beneden met zijn soms oerlelijke bouwsels en verbluffend mooie natuurgebieden.'

Bij luchtfoto's ligt de nadruk al snel op vormen en figuren. Tomeï maakt hier duidelijk gebruik van. Bij de foto van allemaal rechthoekige tuintjes naast elkaar in Almere neem je echt een kijkje in de persoonlijke levenssfeer van mensen.

Ook prachtige foto's van water, bevroren, zoals de foto's van schaatsers op het Tjeukemeer, of midden in het zeilseizoen zitten er tussen.

Helaas zitten er ook foto's bij, vooral stedelijke overzichten, die qua compositie en onderwerp niet veel unieks lijken te hebben, waardoor je soms het gevoel hebt naar google earth foto's te kijken.


'Polder Nieuw Loosdrecht'

Indeling

Het boek is ingedeeld per provincie. Twaalf keer achter elkaar lees je de naam van een provincie met daarachter de bijbehorende fotoserie. Deze indeling brengt een duidelijke structuur in het boek maar kan ook een stijfjes over komen. Na drie provincies weet je ongeveer wat je nog kan verwachten en kan het doorbladeren van het hele boekje saai worden.

Het boek bevat een afwisseling van foto's waar je zonder veel aandacht snel langs bladert, en beelden waar de stempel van de fotograaf goed doorkomt en er erg artistiek en interessant uit zien. Voor de 'allround' fotografiefans is het boek als geheel niet meteen de eerste de beste aanrader. Voor liefhebbers van Nederlandse steden en geografie daarentegen is dit zonder meer een prachtboek.

[block] [title]De bovenkant van Nederland - Karel Tomeï[/title] [par] [list] [item]303 pagina's[/item] [item]Uitgeverij: Scriptum[/item] [item]Prijs: €16,00[/item] [list] [/block]
afbeelding van Anonymous

Titel zegt brouwsels, eerste alinea zegt 'bouwsels...' #continuïteit:)