Objectieven met lichtsterkte van f/0,7 theoretisch mogelijk voor Nikon 1

jesse kraal 1943 0
Nikon's compacte systeemcamera heeft een kleine 1-inchsensor, maar een relatief grote bajonetvatting voor de objectieven. Dat biedt kansen voor lichtsterke objectieven, die in theorie een maximale diafragma-opening van f/0.7 kunnen hebben, aldus een gepubliceerd patent.

In het patent dat op Egami-blog verscheen, zijn verschillende ontwerpen voor objectieven te zien, waarvan er overigens geen enkele gebruik maakt van de maximaal haalbare lichtsterkte van f/0.7. Wel zien we een 10mm f/2.8, een 32mm f/1.2 en een 7-13mm f/3.5-5.6. De kans dat er nu al een nieuwe variant van de huidige 10mm f/2.8 komt achten we klein, een lichtsterk portretobjectief en een groothoekzoom lijken een stuk logischer.

Aanvulling

Het 32mm f/1.2-objectief heeft een beelduitsnede ruwweg gelijk aan die van een 85mm op een fullframe dslr. De 7-13mm komt overeen met 18-35mm in kleinbeeldequivalent. Beiden zouden een mooie aanvulling zijn op het nu nog beperkte objectievenaanbod voor het Nikon-1-systeem. Of we ooit f/0.7-objectieven, รก la Stanley Kubrick, gaan terugzien op de Nikon-1 is zeer twijfelachtig. Een dergelijk ontwerp brengt een flink prijskaartje met zich mee.

Nikon-1
De kleine sensor gaat schuil onder een relatief grote objectief-vatting, waardoor zeer lichtsterke objectieven tot de mogelijkheden behoren.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse