Obama-poster in opspraak

Julian 590 0
Volgens Associated Press is een Warhol-achtige bewerking van een Obamafoto, gebruikt in de campagne van de nieuwe president, in overtreding met het auteursrecht. De artiest beroept zich op ‘fair use’.

Shepard Fairey, een straatartiest uit Los Angelos, maakte een bewerking van een foto van Obama die hij met behulp van Google van het net plukte. De foto uit 2006 is gemaakt door AP-fotograaf Mannie Garcia. Volgens het AP heeft Fairey het auteursrecht overtreden. Het persbureau wil compensatie en bronvermelding. De artiest en zijn advocaat beroepen zich op fair use.


De bewerkte afbeelding is honderdduizenden keren verkocht op posters en stickers. Op eBay wisselen door de artiest gesigneerde versies van eigenaar voor duizenden dollars. De bewerking was een initiatief van de artiest. Fairey plaatste de afbeelding op zijn website. Vanaf dat moment is de plaat een eigen leven gaan leiden. Obama aanhangers gebruikten de afbeelding op campagne-evenementen, blogs en websites, waarna de afbeelding door de officiële campagnevoerders werd opgepikt. Fairey zegt nooit geld ontvangen te hebben voor zijn creatie.

Ook na de verkiezingen is de afbeelding nog steeds in trek. De plaat wordt gebruikt in boeken en is te zien op tentoonstellingen. Dit voortdurende gebruik is het AP in het verkeerde keelgat geschoten. Het bureau heeft zijn advocaten op de zaak gezet. Ze zijn momenteel in gesprek met de vertegenwoordigers van de artiest.

Experts op het gebied van recht hebben verschillende meningen over de zaak. Volgens Jane Ginsburg, professor aan de Colombia University had Fairey op zijn minst een bronvermelding moeten noemen. Robon Gross, advocaat op gebied van intellectueel eigendom is van mening dat Fairey het recht had de foto te gebruiken, gezien het om een politiek in plaats van commercieel doel ging. Volgens Gross heeft de bewerking de originele foto meer waard gemaakt, een belangrijke factor bij het definiëren van fair use.