NYT-fotograaf verwijdert fotolijst en wordt teruggefloten

NYT-fotograaf verwijdert fotolijst en wordt teruggefloten

Jasper van Bladel 659 0
Het verwijderen van een fotolijstje met daarin een oude krant, het kan voor veel ophef zorgen. Een fotograaf van de New York Times is teruggefloten omdat hij de scene heeft veranderd in een nieuwsfoto. Overdreven, of juist goed?

Fotojournalist Justin T. Gellerson werd door de New York Times gevraagd om een foto te maken van een oude archiefkast die een rol heeft gespeeld in de vroegere Watergate-affaire. De krant vroeg hem een ‘poëtische’ foto te maken van de legendarische archiefkast. Gellerson vatte dit op als een vrijbrief om een fotolijstje met daarin de oude ‘Watergate-frontpage’ te verwijderen omdat deze een hinderlijke glinstering in zijn foto bracht. 

Terug

Achteraf bleek dat de fotograaf volgens de krant iets te ruim was omgegaan met de regels, het fotolijstje had niet weggehaald mogen worden. De fotograaf werd dus teruggestuurd naar de archiefkast om een nieuwe foto te maken, mét het fotolijstje erboven. Deze foto verving de oude foto in het artikel online en was ook nog op tijd binnen voor gebruik in de geprinte krant. 

Overdreven

Officieel is het natuurlijk niet toegestaan om de omstandigheden in een scene te veranderen als je als nieuwsfotograaf aan het werk bent. De fotograaf in kwestie dacht dat hij wat meer vrijheid had in deze, maar werd toch teruggefloten. Wat vinden jullie: overdreven of niet?

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper