NYT-fotograaf Joao Silva zwaargewond door landmijn (UPDATE)

Redactie 695 0
Joao Silva is zaterdag zwaargewond geraakt toen hij op reportage voor de New York Times in Afghanistan op een mijn stapte. De 44-jarige fotograaf was embedded bij een Amerikaanse legereenheid aan het werk in de buurt van de stad Arghandab.

Volgens de New York Times ging een team van mijnenvegers en bom-honden de groep van Silva voor, maar ging  de landmijn af nadat zij de plek al hadden gepaseerd. Medici waren direct ter plekke en de Portugese/Zuid-Afrikaanse fotograaf is vrijwel meteen met een helikopter van de Zuid-Afghaanse stad naar een militaire basis in Kandahar gebracht. Vanuit daar is hij zondag eerst naar de vliegmachtbasis van Bagram, bij Kabul, getransporteerd en vervolgens naar Duitsland gevlogen. Daar wordt hij aan de ernstige verwondingen aan zijn benen behandeld.

Joao Silva

Silva heeft eerder voor hete vuren gestaan. Zo versloeg hij begin jaren negentig de ongeregeldheden en gewelddadigheden in de aanloop naar de verkiezingen in Zuid-Afrika. Hij vormde toen samen met Kevin Carter, Greg Marinovich en Ken Oosterbroek de Bang-Bang Club. Eerstgenoemde overleed in april 1994 tijdens het verslaan van de rellen tussen een vredesmacht en aanhangers van het ANC, laatstgenoemde pleegde in juli 1994 zelfmoord. Silva legde onder andere nog de oorlogen in Irak, de Balkan en de conflicten in het Midden-Oosten vast.

Foto © Michael Kamber / The New York Times

UPDATE: Robert Christie van de New York Times heeft bekendgemaakt dat Joao 'delen van beide benen verloren heeft'. Daarnaast heeft de fotograaf schade aan zijn bekken en interne bloedingen opgelopen. Maar daarbij moet wel worden vermeld dat hij gewoon bleef door fotograferen na de ontploffing.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie