NYPD moet fotografen met rust laten

Julian 503 0
Het politiedepartement in New York heeft de opdracht gekregen fotografen in publieke ruimten met rust te laten. In een brief worden de agenten eraan herinnerd dat het maken van foto’s in de openbare ruimte niet onwettig is.

“Het maken van foto’s en video’s van publieke ruimten en gebouwen zijn gebruikelijke activiteiten in New York City en zelden onwettelijk”, zo begint de operations order die de NYPD(New York Police Departement) te lezen kreeg. Het document erkent de terroristische dreiging, maar gezien het toeristische karakter van de stad is de kans dat mensen die foto’s maken in openbare ruimtes daar terroristische  of onwettige bedoelingen bij hebben zeer klein.

De agenten worden er aan herinnerd dat ze niet zomaar mogen eisen gemaakte foto’s in te zien, of ze te laten verwijderen. Na 11 september 2001 kwamen er klachten van fotografen die hun hobby of werk niet konden uitoefenen in de ‘Big Apple’ en soms zelfs onterecht gearresteerd werden.

Donna Lieberman, voorzitter van de New York Civil Liberties Union, noemt de richtlijn een teken van vooruitgang. Haar organisatie klaagde de NYPD twee maal aan, voor het onterecht verhinderen van filmopnames door een bekende filmmaker uit India en een student van Columbia University. Maar ook de agenten zijn niet zonder success. In Manhattan werd recent een filmende man aangehouden die banden onderhield met een terroristische groep in Pakistan.