NVJ en NVF komen met talentenpool voor jonge fotografen

Jasper van Bladel 1831 4
De NVJ en NVF signaleren dat het niet goed gaat met de jonge fotograaf. Om die reden zetten ze een talentenpool op waardoor beginnende fotografen ervaring op kunnen doen. Het ANP en Het Parool doen mee.

Tijdens een discussie op de vakbeurs Professional Imaging spraken de NVF en de Fotografenfederatie hun zorgen uit over de ontwikkelingskansen van jonge fotografen. Directeur van de Fotografenfederatie Lars Boering: 'Noch financieel, noch organisatorisch  kunnen ze het bolwerken.'

Nodig

Omdat veel jonge fotografen hun camera wegleggen en een ander beroep kiezen is het tijd om die fotografen te behouden voor het vak.

Rimmer Mulder, voorzitter van de NVF, zegt er het volgende over: 'We hebben jong talent heel hard nodig om het vak en de kwaliteit in stand te houden. Daarom heeft de NVF dit initiatief genomen en onlangs met het ANP besproken.’

Plasterk

Willem Schouten, adjunct-hoofdredacteur van Het Parool: ‘Fotografen hebben een mini tegenhanger van Plasterk nodig.’ Minister Ronald Plasterk stelde een aantal jaren geleden in dat er twee werkervaringsplaatsen per journalistieke redactie moesten komen.

De NVJ wil dit idee niet letterlijk kopiëren. De vereniging wil juist het ondernemerschap van jonge persfotografen stimuleren. ‘Fotografen moeten juist minder afhankelijk worden van subsidies en andere geldbronnen aanboren.'

Opdrachten

Het ANP en Het Parool hebben al toegezegd mee te willen werken. Dit doen ze bijvoorbeeld door jonge fotografen opdrachten te geven of mee te laten lopen met meer ervaren collega's. De NVJ verwacht van de meewerkende partijen niet dat ze geld, maar middelen en mankracht inzetten om de pool op te zetten.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van mselderhuis

Ik denk dat je "'Noch financieel, noch organisatorisch" bedoelt...

afbeelding van Anonymous

‘Fotografen hebben een mini tegenhanger van Plasterk nodig hebben.’

Ik snap dat dit soort comments heel vervelend zijn, en het gebeurt ook best vaak. Maar is het daarom niet een idee om voortaan stukjes door elkaar na te laten lezen voordat het erop gaat..

afbeelding van Anoniem

Ik persoonlijk denk dat men de hand in eigen boezem moet steken bij Het Parool en NVJ ,NVF en al dat soort gelijke organisatie's want er zijn gewoon te veel beroepsfotografen. Maar dat is op persoonlijke titel.
En wat die Plasterk betreft schoenmaker hoe je bij je leest.

afbeelding van Anonymous

Ik begrijp best dan de NVF en NVJ meer betalend leden willen, toch vraag ik me af of dit de manier is. Er zijn meer dan genoeg goede fotografen, ook onder jongeren, alleen zijn ze niet zo van het organiseren in een vereniging.
Ik zie liever dat deze verenigingen de media wat harder aanpakken. Bijvoorbeeld door te stimuleren om "echte" fotografen aan te nemen, inplaats van dat redacteuren een kiekje nemen.
Ik wil dit idee niet volledig afbranden, dus ik wacht rustig af wat ze mij als jonge fotograaf te bieden hebben.