NRC lanceert iPad-applicatie 'In Beeld'

Redactie 1277 0
Midden in de week waarin wij het huidige landschap van de fotojournalistiek onderzoeken, valt de nieuwe app van NRC gelijk op. Hoezo geen geld? De krant pakt groot uit met schermvullende beelden voor op je iPad, die minimaal eenmaal per dag vernieuwd worden.

In de tijd waar alle kranten en bladen snijden in het fotobudget lanceert NRC een uitgebreide foto-app die het werk toont van Nederlandse en buitenlandse nieuwsfotografen. Dat vraagt om uitleg. We zochten contact met Ward Wijndelts, redacteur bij de krant en medeontwikkelaar van de app.

Inspiratie

De nieuwe In Beeld app is eigenlijk een combinatie van twee projecten uit het buitenland: The Big Picture, de beeldblog van The Boston Globe, en Eyewitness van The Guardian. ‘Zij zetten de standaard voor de kanalen’, legt Ward uit, ‘zoals wij bij nrc.next ooit In beeld introduceerden. Wij volgen die standaard. Maar uiteindelijk is zo’n app en zo’n site gewoon een schilletje, een huls. Het gaat om de keuze die de fotoredactie maakt. Welke series roepen zij uit tot serie van de dag?’


Geld voor mooi beeld

Minstens eenmaal per dag komen er nieuwe beelden beschikbaar die automatisch worden geladen als je de app opstart. De resolutie van de beelden is 1024x768 of 768x1024 pixels. Als de beeldverhouding afwijkt wordt er niet bijgesneden, maar worden er kaders zichtbaar. Je kunt de foto’s delen via sociale netwerken en als je het werk van een bepaalde fotograaf mist, kun je Ward tippen via Twitter (@wardwijndelts). Een uitgebreide app dus waar een flinke geldboom voor nodig is. Maar was die niet net drastisch gesnoeid?

‘Om een applicatie als In beeld voor de iPad te ontwikkelen zijn vele duizenden euro’s nodig’, geeft Ward toe. ‘We hebben best veel geld gepompt in iets waar we vooral om de inhoud op willen worden beoordeeld.’ De App is gratis dus daar zal NRC niet direct de kosten mee kunnen compenseren. ‘Misschien gaan we advertenties verkopen en zo wat geld verdienen, maar het is in eerste instantie bedoeld als outlet voor mooie beelden. Het is een echte investering in de toekomst.’

Goede hoop

Een multimediale toekomst waar foto’s een belangrijke plaats krijgen, dat is goed bericht voor de fotojournalistiek. Als het aan Ward ligt is de app nog maar het begin. ‘Ik hoop op veel downloads zodat we geld kunnen stoppen in een nieuwe versie van de app, met nog meer mogelijkheden.’ Voorlopig gaat het met de downloads behoorlijk goed. De app die het huidige journalistieke landschap weer wat kleur geeft biedt dus hoop voor de toekomst. En natuurlijk een verrijking voor je iPad.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie