Andrea Gjestvang wint SWPA 2013

Noorse Andrea Gjestvang wint Sony World Photography Awards 2013

sanne 2693 0
Het is dit jaar aan Andrea Gjestvang (32) om tijdens de galaceremonie in Londen de L’Iris d’Or / Sony World Photography Awards Photographer of the Year in ontvangst te nemen. De Nederlandse fotograaf Arjen Schmitz eindigt op de derde plaats in de categorie ‘Landscape’.

De jury stemde unaniem voor 'One day in history' van de Noorse fotografe Andrea Gjestvang: een serie portretten van de jongeren die de terreur op het eiland Utoeya in 2011 overleefden. Gjestvang ontvangt naast de award een volledige Sony Alpha SLT-camerauitrusting en 25.000 dollar aan prijzengeld. Ze versloeg met haar serie ruim 122.000 andere inzendingen uit 177 landen.

Andrea Gjestvang
Foto © Andrea Gjestvang

De jury beoordeelde de serie als sterk en eerlijk. Juryvoorzitter Catherine Chermayeff (Magnum Photos): 'One Day in History is een rustige, bedachtzame en krachtige stem voor de kinderen en nabestaanden van het bloedbad in Noorwegen. We waren allemaal ontroerd door de waardigheid en schoonheid van deze beelden.'

Eerste reactie

Zelf is Andrea sprakeloos als ze als winnaar naar voren wordt geroepen: 'Ik dacht dat ik hier klaar was', lacht ze. Opnieuw bedankt ze de jongeren die ze fotografeerde: 'Ik dank iedereen die mij heeft gesteund: mijn uitgever, vriend en Sony en vooral de jonge overlevenden die zich tegenover mij hebben opengesteld.'

Vrijdag zal Andrea in Londen meer vertellen over de prijs en de serie. Wij zijn daar uiteraard bij en houden je op de hoogte!

andrea gjestvangs
Andrea tijdens de uitreiking

Wereldwijd

Andrea Gjestvangs werk is gepubliceerd in Newsweek, M Le Monde, Stem en D Republica en wereldwijd tentoongesteld. In 2010 nam ze deel aan de Joop Swart Masterclass en in 2012 ontving ze de Noorse prijs Photo of the Year 2012 voor een van de portretten uit 'One day of history'. De serie vescheen overigens ook in boekvorm.


Foto © Andrea Gjestvang

Open Photographer of the Year - Hoang Hiep Nguyen, Vietnam

Natuurlijk werden er ook andere awards uitgereikt tijdens de Londense ceremonie. De Vietnamese Hoang Hiep Nguyen, die pas een jaar met een digitale camera fotografeert, werd uitgeroepen tot Open Photographer of the Year. Voor zijn foto van een jong meisje in een storm ontving hij een Sony A77 en 5.000 dollar aan prijzengeld.

Hoang Hiep Nguyen
Foto © Hoang Hiep Nguyen

Professional category – winnaars en finalisten

Ook de winnaars en de fotografen die op de tweede en derde plek terecht kwamen werden naar voren gehaald tijdens de ceremonie. Alle vijftien ontvingen ze een Sony SLT-A99.

 • Architecture - Fabrice Fouillet, Frankrijk
 • Arts and Culture - Myriam Meloni, Italie
 • Campaign - Christian Åslund, Zweden
 • Conceptual - Roman Pyatkovka, Oekraine
 • Contemporary Issues - Valerio Bispuri, Italie
 • Current Affairs - Ilya Pitalev, Rusland
 • Fashion - Klaus Thymann, Denemarken
 • Landscape - Nenad Saljic, Kroatie
 • Lifestyle - Alice Caputo, Italie
 • Nature & Wildlife - Satoru Kondo, Japan
 • People - Andrea Gjestvang, Noorwegen
 • Portraiture - Jens Juul, Denemarken
 • Sport - Adam Pretty, Australie
 • Still Life - Vanessa Colareta, Peru
 • Travel - Gali Tibbon, Israel

Gali Tibbon
Foto © Gali Tibbon

Andere winnaars

De waardering 'Outstanding Contribution to Photography' ging naar William Eggleston vanwege zijn invloed op de kleurenfotografie. De titel 'Student Focus Photographer of the Year' nam de Poolse Natalia Wiernik in ontvangst. Ze kreeg 35.000 euro aan digitale Sony-apparatuur voor haar universiteit in Polen. De Roemeense Alecsandra Dragoi (19) mag zit dit jaar 'Youth Photographer of the Year' noemen. Haar foto van een nieuwsjaarsfeest in haar thuisland werd gekozen als de beste foto gemaakt door een fotograaf onder de twintig jaar.

William Eggleston
Foto © William Eggleston

Niet alleen foto's, ook fotoboeken werden dit jaar beloond met een prijs. De Kraszna-Krausz Book Awards ter waarde van 10.000 dollar is voor het boek "War / Photography: Images of Armed Conflict and Its Aftermath" van Anne Wilkes Tucker, Will Michels en Natalie Zest (Yale University Press) en het boek "Hollywood Costume" van Deborah Nadoolman Landis (V&A Publishing).

Ilya Pitalev
Foto © Ilya Pitalev

De jury

Er was heel wat mankracht voor nodig om de 122.665 ingezonden foto's te beoordelen en nomineren. Dit jaar bestond de jury uit Catherine Chermayeff (Amerika,, Magnum Photos), Caroline Metcalfe (Engeland, Conde Nast Traveller), Tim Paton (Engeland, Balcony Jumo), Francesca Sears (Engeland, Panos Pictures) en Andrew Sanigar (Engeland, Thames & Hudson). ZIj werden bijgestaan door Juana de Aizpuru (Spanje), Chien-Chi Chang (Taiwan), Edmund Clark (Engeland), Brandei Estes (Frankrijk), Masduff Everton (Amerika), Fiona Shields (Engeland en Monica Suder (Duitsland).

Valerio Bispuri
Foto © Valerio Bispuri

Somerset House Londen

Alle winnede foto's zijn te zien op www.worldphoto.org en mocht je voor 12 mei in Londen zijn, dan is een bezoekje aan het Somerset House zeker de moeite waard. Tot die tijd hangen daar alle bekroonde foto's, waaronder ook het werk van de Nederlandse fotograaf Arjen Schmitz die als derde in de categorie 'Landscape' eindigde.

Natalia Wiernik
Foto © Natalia Wiernik

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne