Noorderlicht zet land centraal

Redactie 1037 0
In het Fries Museum in Leeuwarden zal Noorderlicht vanaf 5 september aandacht besteden aan land, zowel stedelijk als ruraal, tijdens deze editie van hun internationale fotomanifestatie. Het onderwerp staat de komende twee jaar centraal.

De fototentoonstelling opent  in het Fries Museum onder de noemer 'Land – Country Life in the Urban Age' . Omdat sinds het begin van de 21ste eeuw meer dan de helft van de wereldbevolking in steden woont, stelt Noorderlicht zich vragen als 'Kan het platteland de kaalslag overleven?' en 'Is een menswaardig bestaan mogelijk in de moderne megapolis?'. Dat onderwerp vormt ook meteen het tweede deel van het tweeluik, welke in 2011 in Groningen plaatsvindt met als titel 'Metropolis – City Life in the Urban Age'.

Symbiotisch

Volgens Noorderlicht wordt het platteland graag gezien als een idylle; een met de natuur, zelfvoorzienende gemeenschappen en 's zondags rust. Maar die wereld – ver weg van de urbane 24-uurs economie – bestaat niet meer. Er heerst armoede, de sociale mobiliteit is beperkt en het platteland vergrijst. Noorderlicht wil daarom met Land – Country Life in the Urban Age laten zien dat stad en land een symbiotische relatie hebben ontwikkeld. Maar de 21ste eeuw stelt het platteland voor serieuze uitdagingen en aan de hand van een dertigtal, grotendeels buitenlandse fotografen, probeert Noorderlicht in de Fotomanifestatie daarom een beeld te schetsen van het platteland in crisis.


Foto © Jackie Nickerson, Chipo, farm worker, Zimbabwe, 1997

Herwaardering

Om dat te laten zien reikt de collectie van Nadav Kanders reis langs de Yangtze rivier tot Rodigo's Zeferino's kijk op de industrialisatie van het binnenland van Brazilië en van Ian Tehs panoramafoto's van het Chinese achterland tot Larisa Sitars Roemeense villa's. De centrale vraag: Welke rol speelt het platteland in de hedendaagse, verstedelijkte en globale economie en is het mogelijk het rurale leven een herwaardering te geven?

Oorlog

Tegelijkertijd met de land-tentoonstelling brengt Noorderlicht ook Warzone, een tentoonstelling in de Blokhuispoort, eveneens in Leeuwarden, die stil staat bij de ervaringen van soldaten die werden uitgezonden naar conflictgebieden. Het slagveld transformeert immers nadat de strijd is gestaakt, maar is het innerlijke landschap van de soldaat net zo veerkrachtig als het landschap waarin hij streed? Noorderlicht vraagt zich af hoe iemand verandert als die zich wapent voor een leven aan het front en welke beelden en ervaringen zich nestelen in zijn gedachten. Aan de hand van werk van fotografen als Ad van Denderen, Martin Specht en Paul Seawright zoeken zij naar sporen in het innerlijke landschap.

Foto © Nadav Kander, Chongqing II, Chongqing Municipality, 2006

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie