Noorderlicht opent inzendtermijn 'Metropolis'

Redactie 969 0
Het thema van de Noorderlicht fotomanifestatie 2011 is 'Metropolis, City Life in the Urban Age'. De hoofdtentoonstelling handelt over de rol van de stad als zenuwcentrum van de moderne globale samenleving. De inzendtermijn is nu geopend.

“Op 23 mei 2007 mocht de wereld het begin van het Urban Millennium vieren. Op deze datum leefden er wereldwijd meer mensen in de stad dan op het platteland: 3,3 miljard mensen op drie procent van het aardoppervlak. Een ontwikkeling met vergaande implicaties. Want is een menswaardig bestaan in de moderne, uit zijn voegen barstende megapolis wel mogelijk?”, vraagt Noorderlicht zich af. Vandaar dat zij hebben gekozen voor Metropolis, City Life in the Urban Age, als thema. Het is het tweede deel van een tweeluik, een vervolg op het 2010 thema Land, Country Life in the Urban Age, dat ging over de slinkende rol van het wereldwijde platteland.

Schizofreen

Het fenomeen stad heeft een schizofreen karakter, waarvan de vele persoonlijkheden continu met elkaar in aanraking komen. In de opbouw van de tentoonstelling willen ze deze meervoudige persoonlijkheden naar voren brengen, het scala van utopia tot dystopia bestrijkend. Noorderlicht roept fotografen, curatoren en agentschappen op tot het inzenden van werk voor Metropolis.

Globaal

Ze zoeken naar fotoseries die een eigenzinnige visie geven op het karakter van de moderne stad. Economische, sociale of stedebouwkundige aspecten kunnen elk een rol spelen; series mogen letterlijk zijn of metaforisch. De organisatie streeft naar een globaal beeld, de groepstentoonstelling als geheel wordt een reis door steden in alle delen van de wereld. De exacte deelthema’s in het project worden in een volgend stadium vastgelegd. 

Inzenden

Inzendingen kunnen tot 31 maart volgend jaar gestuurd worden naar Noorderlicht. Wacht echter niet te lang, het curatoriële proces gaat van start zodra er werk binnenkomt, zo meldt de organisatie. Ze gebruiken voor inzendingen het speciale e-mailadres pandora@noorderlicht.com.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie