Noorderlicht Fotomanifestatie 2009 – Human Conditions

Julian 1028 0
Op zondag 6 september gaat de 16e editie van de Noorderlicht Fotomanifestatie van start. Tot en met 4 oktober staat Groningen in het teken van fotografie. Het thema van dit jaar is: ‘Human Conditions’.

In een ambitieuze en indringende fotomanifestatie tonen Noorderlicht-curator Wim Melis en vijf gastcuratoren - een unicum voor de fotomanifestatie - hun persoonlijke visie op een thema dat bepalend is voor het lot van mensen. Stuart Franklin, Lauren Heinz, Simon Njami, Marc Prüst en Bas Vroege nemen je mee naar conflictgebieden en leveren commentaar op de ontwikkelingen in de voorhoede van de geëngageerde, verhalende documentairefotografie.

Melis onderstreept aan de hand van wapentuig de absurditeit van oorlog. Zes uiteenlopende tentoon­stellingen, maar wel met een krachtige rode draad: de liefde en de verschrikkingen waartoe de mens in staat is; de strijd die verborgen blijft voor het oog van de wereld. Zo zet Noorderlicht de spotlight uitdrukkelijk op de voetnoten bij de wereldgeschiedenis. Op mensen en hun omstandigheden. Hun wil te leven en hun vermogen te vernietigen.

Hoog aanzien

De Noorderlicht Fotomanifestatie is een jaarlijks terugkerend internationaal fotografie-evenement in Nederland en vindt afwisselend plaats in Groningen en Leeuwarden. De manifestatie staat internationaal hoog aangeschreven. Zo behaalde de manifestatie vorig jaar een top-5 vermelding in de lijst met beste fotofestivals ter wereld, van het Amerikaanse tijdschrift Photo District News.

Hoofdtentoonstellingen

In onderstaande slideshow zie je een voorproefje van de zes hoofdtentoonstellingen. In aanloop naar het festival bespreken we de komende week dagelijks een tentoonstelling. Alle artikelen met betrekking tot het festival verzamelen we in het dossier Noorderlicht 2009 op onze website.