Noorderlicht Fotografiemanifestatie TWENTY

Noorderlicht Fotografiemanifestatie TWENTY van start

Ymke Frijters 2150 0
Maandag 2 september startte de twintigste editie van de Noorderlicht Internationale Fotografiemanifestatie. Nog tot en met 13 oktober zijn in de Oude Suikerfabriek in Groningen zes tentoonstellingen van 74 fotografen uit de hele wereld te zien.

Deze twintigste editie van Noorderlicht heet TWENTY en heeft als doel het vieren van de hedendaagse fotografie. Er zijn zes exposities te zien, elke tentoonstelling is gemaakt door meerdere fotografen van over de hele wereld.

The Sweet and Sour Story of Sugar

De expositie The Sweet and Sour Story of Sugar is het resultaat van twaalf foto-opdrachten en onderzoek in 15 archieven wereldwijd. De sluiting van de Oude Suikerfabriek in Groningen in 2008, de locatie waar TWENTY nu wordt gehouden, werd een inspiratiebron voor een onderzoek naar globalisering. De fotoserie laat aan de hand van één wereldwijd gebruikt product (suiker) zien hoe globalisering eruit ziet in verschillende landen.

Noorderlicht
Foto: Tomasz Tomaszewski

To Have and to Have Not

In To have and to have not krijg je een blik op de rijkste één procent van de wereld. Een kijkje achter de schermen bij de 'jetset' van allerlei landen. Binnen deze tentoonstelling is onder meer het werk van Anna Skladmann te zien. Zij maakte de serie 'Little Adults', waarin ze onderzocht hoe het moet zijn om als bevoorrecht kind in Rusland op te groeien. Uit de foto's blijkt duidelijk in wat voor rijkdom zij leven.

Anna Skladmann
Foto: Anna Skladmann

Het Vervolg

De vraag en irritatie van elke fotograaf: 'hoe zou het nu zijn met?...' Of: 'had ik maar...' Voor de tentoonstelling 'Het Vervolg' hebben zeven fotografen de kans gekregen om terug te keren naar een onderwerp dat ze al eerder hebben gefotografeerd. Het Mondriaan Fonds koos ze uit 134 projectvoorstellen. Jong talent en oude meesters konden zo terugkeren naar onafgemaakt werk van het onderwerp waar hun hart ligt. Zo fotografeerde Kadir van Loohuizen een Marokkaans gezin uit Amsterdam-Oost dat hij twintig jaar geleden al vastlegde. Hij ging terug om te kijken of ze hun plaats in de samenleving inmiddels hebben gevonden. Xiaoxiao Xu verdiept een eerdere, emotioneel gela­den reeks over de Chinese havenstad Wenzhou, waar ze vandaan komt.

het vervolg
Foto: XiaoXiao Xu

Singapore International Photography Festival

Het tweejaarlijkse Singapore International Photography Festival (SIPF) is het broertje van Noorderlicht uit Singapore. Ook dit festival heeft als doel de kennis van en waardering voor de hedendaagse fotografie te bevorderen. Toch zijn het totaal verschillende werelden: in Singapore heeft de fotografie nog veel aan populariteit te winnen. In 2014 wordt er zowel op Noorderlicht als SIPF een tentoonstelling gepresenteerd van inzendingen in een nog nader te bepalen thema. De expositie tijdens TWENTY laat foto's zien van SIPF 2012.

20/20

Om de twintigste editie te vieren, vroeg Noorderlicht twintig instellingen over de hele wereld zich te presenteren in de tentoonstelling '20|20'. Elke instelling schoof één fotograaf naar voren die buiten zijn eigen land nog onbekend is, maar model staat voor fotografische ontwikkelingen binnen de regio.

Fotograaf des Vaderlands

Daarnaast is er nog de expositie 'Fotograaf des Vaderlands'. In navolging van de 'Dichter des Vaderlands' werd door de Fotoweek dit jaar ook een fotograaf aangesteld. Ilvy Njiokiktjien is momenteel bezig met een fotoserie over verjaardagen in Nederland. Tijdens Noorderlicht wordt er een voorproefje van deze serie gegeven.

Prijzen en openingstijden

De Noorderlicht Fotografiemanifestatie duurt tot 13 oktober en is van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 18.00 uur geopend. Een dagkaart kost 10 euro, maar er zijn ook festivalkaarten te koop: deze zijn geldig tot en met 13 oktober en kosten 15 euro. Je kunt ook een rondleiding volgen voor maximaal vijftien personen voor 30 euro per groep. Studenten en kinderen kunnen korting krijgen met o.a. een CJP-pas. Kijk voor meer informatie over prijzen en bereikbaarheid op de website: www.noorderlicht.com.

afbeelding van Ymke Frijters

Ymke Frijters | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ymke