Nominaties Zilveren Camera bekendgemaakt

Redactie 2006 0
De jury van de Zilveren Camera heeft dit jaar door bijna tienduizend foto's heen gespit en maakt vandaag de nominaties bekend. 444 fotografen zonden hun werk in, bijna zeventig meer dan bij de vorige editie. 23 januari worden de winnaars bekendgemaakt.

Foto's van de verkiezingen en kabinetsformatie komen veelvuldig voorbij, maar ook het wereld­kampioenschap voetbal in Zuid-Afrika ontbreekt niet bij de populaire onderwerpen. Onder de 42 nominaties in de acht verschillende categorieën zitten een aantal winnaars uit eerdere edities: Pim Ras (drie nominaties), Jan Banning, Joost van den Broek, Jeroen Oerlemans, Raymond Rutting, Robin Utrecht, Dirk-Jan Visser en Koen van Weel (ieder twee nominaties).

Nieuwe namen

Tussen de inzendingen zaten volgens de jury ook verrassende nieuwe namen als die van Rahi Rezvani, Linelle Deunk en Cynthia Boll. Opvallend was de stijging van het aantal ingezonden series: 957 (tegen 858 vorig jaar). Het aantal inzendingen van enkele foto’s daalde van 2958 naar 2779 stuks.

Canon Prijs

Dit jaar worden voor het eerst twee nieuwe fotoprijzen uitgereikt: de Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek en de Nationale Portretprijs, in samenwerking met het Nationaal Historisch Museum. Uit 59 magazine- en krantenpublicaties, boeken, tentoon­stellingen en multimedia werden drie producties genomineerd.

Eén daarvan is On the other side of the mountain van Rob Hornstra, een krant-achtige publicatie die kan worden verwerkt tot een complete tentoonstelling en die deel uitmaakt van het langlopende Sochi Project. Verder werd Resilience van Mike Roelofs genomineerd, een tentoonstelling en een boek over het leven van de Roma in Roemenië. Ook Detroit komt voorbij; een stad in vrije val door Daimon Xanthopoulos, een audioslideshow als uitvloeisel van een breder gepubliceerd project over de economische crisis in de VS.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie