Nominaties Zilveren Camera 2013 nu te bekijken

jesse kraal 4285 2
Het blijft een spannend jaarlijks terugkerend fenomeen: de Zilveren Camera. Voor een fotojournalist een van de hoogst haalbare Nederlandse onderscheidingen en voor ons een mooie graadmeter die het niveau van de Nederlandse nieuwsfotografie toont.

Zoals gebruikelijk worden voorafgaand aan de defintieve uitslag de nominaties van de Zilveren Camera bekend gemaakt. Deze foto's en series vallen allemaal in de prijzen, het is voor de fotografen alleen nog spannend of ze de eerste, tweede of derde prijs krijgen toebedeeld. Daarnaast wordt er nog een foto of serie tot algehele winnaar uitgeroepen.

Martijn Beekman
Binnenlands nieuws enkel. Foto © Martijn Beekman

Wijzigingen

Dit jaar zijn er een aantal wijzigingen in de categorieën waarin er kon worden ingezonden. 'Buitenland nieuws' en 'buitenland documentair' zijn samengevoegd, terwijl 'dagelijks nieuws' is opgegaan in 'binnenlands nieuws'. 'Kunst, cultuur en entertainment' verliest het woordje 'kunst', terwijl de categorie 'natuur en mileu' helemaal nieuw is. Als laatste is het voortaan mogelijk enkele beelden in te zenden voor de categorie 'binnenland documentair', vorig jaar kwamen enkel series daarvoor in aanmerking.

Peter de Krom
Binnenland documentair enkel. Foto © Peter de Krom

Hoofdprijs

We durven geen gokje te wagen welke foto of serie er dit jaar met de hoofdprijs vandoor zal gaan. In het verleden zijn er foto's geweest die fotografisch minder interessant waren, maar een belangrijk nieuwsfeit tonen, terwijl er ook prachtige foto's hebben gewonnen van nieuwsfeiten die iets minder belangrijk leken. 

Marten van Dijl
Natuur en milieu serie. Foto © Marten van Dijl

Canon Prijs en Nationale Portretprijs

Behalve de Zilveren Camera, worden ook de Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek en de Nationale Portretprijs uitgereikt. Ook daarvan zijn de nominaties bekend. Op 26 januari worden de winnaars van de Zilveren Camera, Canon Prijs en de Nationale Portretprijs bekendgemaakt. De genomineerde foto's zijn van 25 januari tot en met 6 april te zien in het Fotomuseum Den Haag.

Linelle Deunk
Nationale Portretprijs - Foto © Linelle Deunk

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van roelj

Inderdaad, Natuur & Milieu Serie van Marten van Dijl, prachtig, mijn absolute favoriet.

Twee foto's uit Portret Serie van Willeke Duijvekam over Eva zaten in 2009 al in een winnende serie bij World Press Photo. Is die serie dan pas in 2013 in Nederland gepubliceerd?

De handkus en de SGP van Martijn Beekman lijken me beide winnaars, maar daar had ik het vorig jaar ook mis. En het portret van Eva Jinek door Robin de Puy, heel stijlvol.

afbeelding van roelj

In Kunststof Radio vanavond (22 jan) Martijn Beekman te gast over zijn nominaties. Podcast later hier:
http://programma.ntr.nl/424/kunststof/page/1008/podcast