Nominaties Zilveren Camera 2008 bekend gemaakt

Julian 441 0
Vanaf vandaag zijn de nominaties voor de Zilveren Camera 2008 online te zien. De prijs voor fotojournalistiek in Nederland wordt zondag 18 januari in het Fotomuseum Den Haag bekend gemaakt.

Vorig jaar won Martijn Beekman, met zijn iconische foto van de drie VVD-coryfeeën in de auto na een mislukte poging om Verdonk in de fractie te houden. Ook dit jaar maakt Beekman weer kans op de prestigieuze prijs. In de belangrijkste categorie ‘binnenlands nieuws’ is zowel een enkel beeld als een serie van de fotograaf genomineerd.

Bekijk de nominaties Zilveren Camera 2008

Manipulatie
De juryleden hebben dit jaar een speciale cursus gevolgd, in het herkennen van digitale beeldmanipulatie. De wedstrijdorganisatie achtte dit wenselijk vanwege de opgelaaide discussie rond dit onderwerp. In ongeveer een half uur leerde Medewerker Eduard de Kam van het Nederlands Instituut voor Digitale Fotografie de juryleden hoe je kunt herkennen of er gephotoshopt is aan een beeld.

De juryleden hadden de keuze uit ruim 8000 foto’s, van 300 fotografen. Voor zover bekend zijn er geen ongeoorloofde Photoshop-bewerkingen toegepast. Zaken als het aandikken van contrast om een lucht wat dreigender te maken of de kleuren iets te versterken zijn gewoon toegestaan.

Expositie
Alle nominaties in de acht verschillende categorieën zijn te bekijken op de website van de Zilveren Camera. Na de prijsuitreiking op 18 januari zullen de foto’s tot 15 maart te bezichtigen zijn in een expositie in het Fotomuseum Den Haag.