Nominaties Dutch Doc Award bekend

Redactie 660 0
Een internationale jury heeft zes fotografen genomineerd voor de Dutch Doc Award 2011. De winnaar ontvangt twintigduizend euro uit handen van oud-minister van Cultuur, Ronald Plasterk.

De shortlist is volgens het juryoordeel het beste van de Nederlandse documentairefotografie. Het gaat om werk dat in 2010 is gepubliceerd of afgerond. Uit de longlist van 41 voorgedragen projecten heeft een deskundige jury uit de fotowereld er zes genomineerd.

Genomineerden

  • Florian Göttke heeft met zijn serie Toppled onderzoek gedaan naar standbeelden van Saddam Hussein en geeft zo een minutieus beeld van Irak en zijn Inwoners.
  • Rob Hornstra & Arnold van Bruggen geven met ‘The Sochi Project’ een beeld van verdeelde strijd in Kaukasus.
  • ‘Lost Track’ van Raoul Kramer is een fotodocumentaire over de Birma-Thailand spoorweg die de Japanse bezetter door dwangarbeiders liet aanleggen.
  • Willem Popelier legt met ‘__ en Willem’ een familiegeschiedenis vast. Het is het verhaal van hem en zijn eeneiige tweelingbroer, die als baby van elkaar werden gescheiden.
  • Thijs Groot Wassink en Ruben Lundgren maakten met ‘Tokyo Tokyo' een serie tweeluiken die een speelse commentaar vormt op wat traditioneel in de fotografie het 'decisive moment' wordt genoemd. 
  • Henk Wildschut doet in ‘Shelter’ uitvoerig onderzoek naar de jungle, een desolaat gebied nabij Calais, waar illegale immigranten in zelf geknutselde tenten bivakkeren.

Tentoonstelling

De zes genomineerde projecten zijn vanaf 20 mei te zien in een tentoonstelling in het Utrechtse Museumkwartier. De winnaar zal tijdens een nieuw festival voor documentairefotografie, de Dutch Doc Days in Utrecht, bekend worden gemaakt.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie