Noktor werkt aan 50mm f/0.95 voor fullframe (Update)

jesse kraal 3359 0
Na de overname van Noktor door SLRMagic volgt meer nieuws, er wordt gewerkt aan een 50mm f/0.95 voor fullframe. Het huidige objectief is geschikt voor sensors van maximaal aps-c-formaat.

Volgens een tweet van Noktor zijn ze nu aan het testen met het nieuwe objectief. Heel veel is er nog niet bekend, zo blijft het nog gissen naar de lensmount van de nieuwe Noktor HyperPrime 50mm f/0.95. In een later bericht laat Noktor weten dat een Nikon F-mount in ieder geval niet voor 2011 op de planning staat.

Update 02/08/2011: Dankzij Steve Huff weten we nu dat het om een objectief voor het Leica M-systeem gaat. Goed nieuws voor Leica-gebruikers omdat er een goedkoper alternatief komt voor Leica's eigen Nocitlux-M 50mm f/0.95. Minder goed nieuws voor gebruikers van de overige merken. Doordat de afstand tussen de film- of sensoroppervlak bij een meetzoeker veel kleiner is dan bij een spiegelreflexcamera, is het hoogst onwaarschijnlijk dat dit objectief beschikbaar gaat komen voor andere systemen.

Er is ook een afbeelding verschenen van een prototype van het objectief. Wat opvalt is dat de focusring tegengesteld draait in vergelijking met originele Leica-objectieven. Voor foto's gemaakt met de Noktor moeten we nog even geduld hebben.

Als het objectief beschikbaar komt, mag het zich scharen tussen de snelste objectieven gemaakt voor kleinbeeldcamera's. Illustere lenzen uit dit lijstje zijn onder andere de Canon EF 50mm f/1.0L USM, de Leica Noctilux-M 50mm f/0.95 ASPH. en de Canon 50mm f/0.95 voor de Canon 7 meetzoeker.

Noctilux Prototype

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse