Noktor introduceert HyperPrime 50mm f/0.95

Julian 1449 0
Noktor heeft haar 50mm f/0.95 officieel geïntroduceerd. Het lichtsterke objectief voor Micro Four Thirds-camera’s dat 750 dollar gaat kosten, lijkt gebaseerd te zijn op een bestaand ontwerp voor beveiligingscamera’s.

Eerder verscheen er op de website van Noktor al informatie over een op komst zijnde ‘extreem’ lichtsterk objectief voor Micro Four Thirds, nu heeft de maker daadwerkelijk zijn HyperPrime 50mm f/0.95 geintroduceerd. Het objectief is ontworpen voor MFT-camera’s met 2x cropfactor. De beeldhoek en scherptediepte zijn vergelijkbaar met een 100mm f/1.9 objectief op een fullframe-camera.

Ontwerp

Het is de vraag of Noktor een volledig nieuw ontworpen objectief op de markt zet met de 50mm f/0.95. Het objectief heeft verdacht veel weg van bestaande objectieven met vergelijkbare specificaties voor cctv-camera’s. Mogelijk baseert Noktor haar objectief op dit ontwerp en is de lensvatting aangepast.

Autofocus ontbreekt, scherpstellen kan alleen handmatig. Het objectief weegt 480 gram en bestaat uit 8 elementen in 7 groepen. De filtermaat is 62mm. Noktor vraagt 750 dollar voor het objectief, dat vanaf 15 april geleverd zal worden via de webwinkel.

Samples

Noktor heeft een aantal voorbeeldfoto’s en video’s online gezet. Onderstaande video is geschoten in combinatie met de Panasonic GH1 op iso 800.