'Nokia Windows Phone met 41-megapixelcamera komt op 11 juli'

Julian 1795 0
Alles wijst er op dat Nokia op 11 juli een smartphone met het Windows Phone-besturingssysteem aankondigt, die zal beschikken over een 41-megapixelcameramodule. Vermoedelijk gaat het om dezelfde camera als in de Nokia 808 PureView.

We ontvingen van Nokia een uitnodiging om op 11 juli een webcast te bekijken. Volgens de teaser zijn er maar liefst 41 miljoen redenen om de presentatie te bekijken. Diezelfde dag is er in New York een persevenement van Nokia. Officieel heeft Nokia de woorden nog niet in de mond genomen, maar het lijkt overduidelijk dat daar een nieuw Windows Phone-toestel gepresenteerd zal worden.

41 million reasons

Nokia EOS?

Over deze 'Nokia EOS' gaan al lange tijd geruchten. We verwachten een high-end-smartphone zoals de Nokia Lumia 920 (en 925), maar dan met de cameramodule uit de Nokia 808 PureView. Die smartphone wist te overtuigen op gebied van fotokwaliteit, de overige specificaties en met name het besturingssysteem (Nokia's eigen Symbian) konden het echter moeizaam opnemen tegen de concurrentie.

In het geruchtencircuit gaat de telefoon als Nokia EOS door het leven. Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat het toestel ook echt zo gaat heten, gezien Canon de naam van de Griekse godin van de dageraad al vastgelegd heeft als merknaam voor haar camera's. Waarschijnlijk is EOS een interne codenaam voor het toestel.

Nokia EOS
Eerder lekte deze afbeeldingen uit die vermoedelijk het nieuwe toestel tonen

41-megapixelsensor

De 1/1.2-inchsensor in de Nokia 808 PureView wordt geproduceerd door Toshiba. Het objectief is een Carl Zeiss-fabrikaat met vijf elementen. Het hogere aantal megapixels gaat bij de Nokia niet ten koste van de beeldkwaliteit. Nokia gebruikt de pixels juist om foto's bij kleinere formaten scherper en ruisvrijer te maken. Ook is digitale zoom mogelijk zonder verlies van beeldkwaliteit, bij resoluties van 8 en 5 megapixels. Je kunt echter ook de volledige resolutie gebruiken, wat bij lage iso-waarden zeker geen verkeerde resultaten oplevert.

Nokia 808 sensor