Nokia N8: cameratelefoon met ‘grote’ sensor

Julian 1128 0
Nokia heeft de N8 gepresenteerd. De 12-megapixel cameratelefoon beschikt over een opvallend grote beeldsensor. De 1/1.83-inch chip is groter dan die in de meeste compact­camera’s.

De N8 is Nokia’s nieuwste smartphone. Hoewel de fabrikant in de specificaties niet veel duidelijkheid geeft over de gebruikte beeldsensor, blijkt de chip opvallend groot te zijn. Het ontwerp van de telefoon geeft al een hint. De lens steekt een stukje uit ten opzichte van de rest van de camera. Daardoor kan de afstand tussen lens en sensor groter gemaakt worden en is een grotere sensor mogelijk.

1/1.83"-sensor

Op het officiële Nokia weblog zegt Damian Dinning in een comment dat de N8 over een 1/1.83-inch sensor beschikt. Ook op de dpreview.com forums geeft Dinning details over de beeldsensor in de N8.

Daarmee is de sensor groter dan de 1/2.3-inch chips die in de meeste compactcamera’s te vinden zijn. Het formaat komt zelfs in de buurt van high-end compacts zoals de Canon G11 en de Panasonic LX3, die respectievelijk over een 1/1.7 en 1/1.6-inch sensor beschikken.


Testfoto’s en video

Dankzij de grotere beeldsensor moet de beeldkwaliteit naar een hoger plan getild worden. Dat lijkt ook zo te zijn in de praktijk. Nokia heeft al foto’s beschikbaar gesteld in originele resolutie. Ook toont de fabrikant een 720p-video gemaakt met de smartphone.


'Dslr overbodig'

Vorige week kwam een topman van Nokia al met opvallende uitspraken wat betreft cameratelefoons. Volgens Anssi Vanjoki zou de dslr snel overbodig worden dankzij steeds beter wordende mobieltjes. Hoewel de N8 voor de professionele fotograaf uiteraard geen serieus alternatief is voor de dslr, lijkt Nokia met de nieuwe smartphone wel een nieuwe standaard voor beeldkwaliteit te gaan zetten in cameramobieltjes.

Prijs en verkrijgbaarheid

Het is nog wel even afwachten tot de Nokia N8 verschijnt. De smartphone verschijnt in het derde kwartaal van 2010 en gaat zo’n 370 euro kosten.