Nokia met 3 Megapixel cameratelefoon

Redactie 527 0
Nokia meldt in juli met een fotomobieltje op de markt te komen die beelden schiet in een resolutie van 3,2 Megapixels, de N73. Drie miljoen beeldpixels is de resolutie van echte compactcamera's.

"Dit is dus een toestel dat klaar is om elke digitale camera uit te dagen", aldus Nokia in een persbericht. Drie Megapixels op een fotomobiel is inderdaad een mijlpaal. Cameratelefoons gaan doorgaans niet verder dan 2 Megapixels en daarmee zijn ze net niet 'scherp' genoeg voor levensechte fotoafdrukken. Maar resolutie zegt niet alles; de kwaliteit van de lens is net zo bepalend voor bijvoorbeeld levensechte kleuren.

In de Nokia N73 lijkt ook dat redelijk in orde, dankzij optische technologie van Carl Zeiss. Het persbericht, waarop WINMAG dit nieuwtje moet baseren, rept niet over een optische zoom, dus die zal er vast niet op zitten. Met een optische zoom zorgt een mechaniekje met meerdere lezen ervoor dat je echt kunt in- en uitzoomen op beelden veraf of dichtbij. De huidige cameratelefoons beschikken geen van alle over zo'n mechaniek (terwijl bijna iedere ├ęchte digitale compactcamera hier wel over beschikt). De 'digitale zoom' die cameratelefoons als troostprijs bieden telt niet echt, want hierbij worden beeldpixels opgeblazen bij het 'inzoomen'.

Stereo speakers
De Nokia N73 is volgens Nokia verder 'een opmerkelijke multimediacomputer in een compact en vernuftig toestel' met onder meer geïntegreerde stereoluidsprekers met 3D-geluid.

Het relatief grote scherm van 2,4 inch toont een heel palet aan krachtige software. De fotosoftware op de N73 ondersteunt het plaatsen van foto's op 'fotocommunities' als Flickr.com.

Al met al waarschijnlijk een behoorlijke concurrent van de compactcamera. Waarschijnlijk niet zozeer vanwege de beeldkwaliteit, maar het gemak van de camera (in de telefoon) altijd paraat hebben. En bovendien een apparaat dat mensen min of meer 'cadeau' kunnen krijgen bij het afsluiten of verlengen van een telecomabonnement.

Info: www.nokia.nl

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie