Nokia Lumia 1020 en 1520 krijgen raw-ondersteuning

Julian 2329 0
Nokia gaat de Lumia 1020 van een update voorzien zodat het mogelijk wordt om in raw te fotograferen met de 41-megapixelcamera in de smartphone. Ook de nieuwe Nokia lumia 1520, een 6-inchtoestel met 20-megapixelcamera, kan in raw fotograferen.

Nokia heeft op haar event Nokiaworld zes nieuwe producten aangekondigd. Twee Windows-tablets, twee 6-inch smartphones en drie Asha-toestellen (budget-smartphones). De Nokia Lumia 1520 springt voor ons het meest in het oog. Het nieuwe Windows Phone-vlaggenschip met 6-inch 1080p-scherm is voorzien van een 20-megapixelcamera met 1/2.5-inchsensor en kan in raw fotograferen. Het objectief is afkomstig van Zeiss en beschikt over optische beeldstabilisatie.

Net als de Lumia 1020 maakt de nieuwe Lumia 1520 gebruik van PureView-techniek. De 20 megapixels worden gebruikt om foto's met 5-megapixelresolutie te maken met meer scherpte en je kunt digitaal inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Je kunt er ook voor kiezen om het originele bestand te bewaren, zodat je achteraf weer kunt 'uitzoomen'.

Nokia Lumia 1520

Ook Nokia Lumia 1020 krijgt raw

Het toestel is wat camerafuncties iets minder bedeeld dan de Nokia Lumia 1020, die is voorzien van een 41-megapixelsensor met groter 1/1.5-inchformaat. Dit toestel in sinds kort verkrijgbaar op de Nederlandse markt en door ons getest. In onze eerste indruk gaven we als nadeel aan dat het niet mogelijk is om zijn om zaken als contrast, verzadiging en scherpte of ruisreductie aan te passen. Naar onze mening voorziet Nokia de jpg's teveel contrast, kleur en scherpte. Dat lees je ook in onze review in de DIGIFOTO Masterclass 2.2013 (eind oktober in de kiosk).

Er is echter goed nieuws, want Nokia zal ook de Lumia 1020 de mogelijkheid geven om in raw te fotograferen. Nokia kiest voor het Adobe DNG-formaat en je kunt de bestanden dus naar eigen smaak in Photoshop, Lightroom, of andere raw-converters bewerken. Wij zijn erg benieuwd naar de mogelijkheden die dit oplevert. De sensor in de Lumia 1020 is veel groter dan die in iedere andere smartphone op de markt en dat vertaalt zich in duidelijk betere beeldkwaliteit. Zodra de raw-update voor de Nokia Lumia 1020 beschikbaar is zullen we het toestel opnieuw aan de tand voelen.

Op de Nokia-website lees je niets over de raw-mogelijkheden die de Lumia 1520 en 1020 krijgen, maar Nokia Camera Developer Juha Alakarhu bevestigt het op Twitter. Wanneer de update voor de Lumia 1020 komt is niet bekend.

Nokia Lumia 1020

Refocus

Naast raw-ondersteuning kondigt Nokia ook de app Refocus aan. Deze app zal werken op alle Lumia-toestellen met PureView-camera en stelt je in staat om foto's te maken waarop je achteraf kunt scherpstellen. Het doet denken aan de Lytro-camera's, maar de techniek werkt bij Nokia anders. Vermoedelijk wordt er in lage resolutie een burst foto's gemaakt met verschillende scherpstelafstanden. Nokia heeft een speciale pagina ingericht waarop je een aantal 'Refocus'-voorbeelden kunt bekijken.


Nokia Refocus-voorbeeld: Klik op een deel van de foto om scherp te stellen

Prijs en beschikbaarheid

De Nokia Lumia 1020 is nu in Nederland leverbaar en heeft een adviesprijs van 699 euro. De nieuwe Nokia Lumia 1520 komt niet direct naar de Nederlandse markt en het is niet bekend wanneer dat wel gebeurt. De 6-inch smartphone gaat waarschijnlijk 750 euro kosten als het zover is.