Nokia investeert in Lytro-achtige technologie

jesse kraal 1359 0
Volgens Bloomberg zijn aandelen Nokia sinds de lancering van de iPhone in 2007 meer dan tachtig procent minder waard geworden. Windows Phone is nog lang niet zo populair als iOS en Android en dus zoekt het Finse bedrijf naar een nieuw 'unique selling point': cameratechnologie.

Momenteel mag de Nokia 808 PureView de titel beste cameratelefoon nog altijd dragen. Sterker, er is geen smartphone die zelfs maar in de buurt komt van de beeldkwaliteit van die Nokia. Helaas is de rest van de telefoon lang niet goed genoeg om de iPhone's, Galaxy's en One's van deze wereld bij te blijven.

Nokia heeft volledig ingezet op Windows Phone maar dat besturingssysteem alleen lijkt niet voldoende om hun telefoons aan de man te brengen. Het marktaandeel van Nokia bedraagt slechts drie procent als het gaat om smartphones. Op het gebied van cameratechnologie valt nog een hoop te halen, heeft het bedrijf al aangetoond. Recent heeft Nokia's investeringsmaatschapij, Nokia Growth Partners geïnvesteerd in diverse bedrijven op het gebied van imaging, schrijft Bloomberg.

pelicanPelican Imaging

Een van de opvallendste bedrijven waarin Nokia een belang heeft genomen, is het Californische Pelican Imaging. Deze vijf jaar oude startup heeft een camera ontwikkeld die in gebruik te vergelijken is met Lytro maar die qua technologie eenvoudiger is en voor slechts twintig dollar per stuk te maken is. Hoewel zowel de Lytro-camera als de module van Pelican achteraf scherpstellen mogelijk maken, is de technologie erachter behoorlijk verschillend. Daar waar Lytro duizenden microlensjes tussen de sensor en het objectief plaatst, gebruikt Pelican slechts zestien (4x4) of vijfentwintig (5x5) kleine lensjes. Het deel van de sensor onder elk van deze kleine lensjes is gevoelig voor slechts één kleur. Omdat er geen groot objectief nodig is, zoals bij Lytro, kan de dikte beperkt blijven tot slechts drie millimeter. Ideaal voor gebruik in smartphones dus. Dat een zoomobjectief door de constructie niet tot de mogelijkheden behoort, zal voor cameratelefoons geen bezwaar zijn.

pelcianHogere resolutie en video

De grote winst van de aanpak van Pelican zit hem in de resolutie die je overhoudt. Van de oorspronkelijke 16 megapixels blijven er acht over, daar waar de Lytro beelden produceert met een resolutie van net aan één megapixel. Een ander voordeel is dat de module van Pelican ook video kan opnemen. Doordat de camera behalve beeld ook een dieptekaart maakt, kun je diverse creatieve toepassingen bedenken. Zo kun je eenvoudig een 'realistisch' ogende bokeh aan je foto's of video meegeven, die je met een druk op het scherm kunt verplaatsen. Ook het uitknippen van bijvoorbeeld een persoon is eenvoudiger, doordat je de contouren van het silhouet kunt gebruiken uit de dieptekaart. In een interview met website ExtremeTech geeft Kartik Venkataraman van Pelican dan ook toe dat een groot deel van de 'magie' van hun camera in de software zit.

Lumia met Pelican-module?

Gezien de investeringen van Nokia, lijkt een Lumia met een Pelican-camera voor de hand te liggen. Nu HTC met de One met 'ultrapixels' en Sony met een aankomende Xperia ook inzetten op goede camera's, moet Nokia wel met iets bijzonders komen. De Pelican-module zou precies de camera kunnen zijn die Nokia dat broodnodige 'unique selling point' geeft en de glans van welleer weer een beetje terug kan doen komen. We zijn de 3310 tenslotte nog niet vergeten...

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse